Preskočite na glavni sadržaj

Ivana Franke / Tommi Grönlund i Petteri Nisunen u MSU

Ivana Franke / Tommi Grönlund i Petteri Nisunen u MSU
Ivana Franke, Tommi Grönlund i Petteri Nisunen, koje veže dugogodišnje prijateljstvo i nekoliko zajedničkih izložbi, predstavljaju svoje samostalne izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti, koje će biti otvorene u četvrtak, 6. srpnja, s početkom u 19 sati.
vrijeme: 06.07.2017. 19 h
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr

Ivana Franke: "Strujanje percepcije (svemiri misli)"

Tommi Grönlund i Petteri Nisunen: "Siva zona"

                
 Radovi Ivane Franke, Tommija Grönlunda i Petterija Nisunea dijele istraživački pristup koji objedinjuje umjetničke prakse, prirodne znanosti i arhitekturu. Prožimanje grafike, skulpture, arhitekture, pokreta i zvuka s matematikom, optikom, fizikom i neuroznanošću u njihovim interaktivnim instalacijama navodi nas na doživljaj, osjetilni i psihološki, koji se doima kao da je izvan dosega naših osjetila na kakve smo navikli. Nadalje, umjetničkim djelima pristupaju kao mehanizmima koji istodobno proizvode i razotkrivaju granice percepcije. U svojoj se interdisciplinarnosti izložba i veže na slavnu izlagačku povijest Muzeja suvremene umjetnosti: neoavangardni pokret Nove tendencije kojemu je posvećen i dio stalnog postava Muzeja. Naime, u potrazi za novim umjetničkim jezikom u vrijeme intenzivnog ulaska tehnologije u svakodnevni život šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, umjetnici su težili stvaranju „otvorenog djela“, koje u postav i izvedbu uključuje publiku, te koje proizlazi i iz umjetničkih kao i iz znanstvenih istraživanja: i Franke, Grönlund i Nisunen slijede upravo tu liniju neoavangarde.
 
Ivana Franke hrvatska je umjetnica koja živi i radi u Berlinu. U svojem umjetničkom radu istražuje suodnos ljudske percepcije, spoznaje i okoline, s fokusom na granice vizualne i prostorne percepcije. Njezina samostalna izložba Retreat into Darkness. Towards a Phenomenology of the Unknown u tijeku je u prostorima Ernst Schering Fondacije u Berlinu. Nedavne izložbe uključuju Disorientation Station na 11. šangajskom bijenalu, projekt Seeing with Eyes Closed održan u Zbirci Peggy Guggenheim u Veneciji, muzeju Deutsche Guggenheim u Berlinu te u Kući za ljude i umjetnost Lauba u Zagrebu. Među brojnim samostalnim i skupnim izložbama na kojima je sudjelovala, ističu se: samostalna izložba u MoMa P.S.1 i Manfesta 7 u Bolzanu. Ivana Franke predstavljala je Hrvatsku samostalnom izložbom Latency na 52. venecijanskom bijenalu, te s Leom Plejić i Tomislavom Pelivanom, instalacijom Frameworks na 9. bijenalu arhitekture u Veneciji.
 
Tommi Grönlund i Petteri Nisunen susreli su se tijekom studija arhitekture potkraj osamdesetih, a zajedno rade od početka devedesetih godina. Nedavno su u Helsinki Konshalle predstavili retrospektivu svojeg gotovo tri desetljeća dugog zajedničkog rada. Izlagali su na brojnim međunarodnim izložbama, poput Eppur Si Muove/And Yet it Moves, MUDAM Luxembourg, req_Out 11, 5th Marrakech Biennale, Marakeš, Laboratorio Arte Alameda, Mexico City, Cage 100 – Opening Spaces for Action, Galerie für Zeitgenössische Kunst Leipzig, Leipzig; The Morning Line, T-B A21, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Beč; 3rd Moscow Biennale, Special Project Program, Yokohama Triennial i Manifesta 1, Rotterdam. Predstavljali su nordijske zemlje na 49. bijenalu u Veneciji i održali samostalnu izložbu na 27. bijenalu u Sao Paolu.
 
U tjednu otvorenja izložbe održat će se radionica sa studentima Sveučilišta Alvar Aalto iz Helsinkija te studentima Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu pod mentorstvom Petterija Nisunena i Petra Miškovića. Završni dio radionice bit će predstavljen u Zbirci Richter u subotu, 8. srpnja u 12 sati.
 
Izložba je realizirana uz podršku Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Frame i Sveučilišta Alvar Aalto.