Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedba baletne predstave 'Derviš i smrt'

Praizvedba baletne predstave 'Derviš i smrt'
Praizvedba plesne predstave po romanu Meše Selimovića 'Derviš i smrt', u koreografiji Igora Kirova i na glazbu Gorana Bojčevskog te po libretu Saše Dimoskog, bit će 14. kolovoza uprizorena na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a ovom će baletnom premijerom biti završeno 63. Splitsko ljeto.
vrijeme: 14.08.2017.
mjesto: Split
url: http://www.splitsko-ljeto.hr/

Naslovnu ulogu derviša Ahmeda Nurudina tumači nacionalni prvak Tomislav Petranović, a ostale uloge povjerene su plesačima Baleta HNK Split.

Koreograf Kirov je u petak na konferenciji za novinare istaknuo kako je ova baletna praizvedba veliki izazov za njega, plesače i cjelokupan tim koji je angažiran na ovoj predstavi. "Htio sam uraditi predstavu koja nije apstraktna i osjetio sam kako moja duša priča predstavu", poručio je.

Na novinarski upit prati li ova baletna predstava Mešu Selimovića, Kirov je odgovorio kako je u predstavi sve bazirano na onomu što je Selimović napisao u romanu "Derviš i smrt", a što je prilagođeno današnjem vremenu. "Ova predstava nije u pokretu, nego je u emociji," kazao je.

Naglasio je kako je, pripremajući se za 63. Splitsko ljeto, razmišljao o glavnoj temi približavanja kultura i religija, spajanja ljudi i prostora, "upravo ono što je u ovom trenutku bolna tema čovječanstva".

"Priča Derviša je poznata na ovim prostorima i bliska je ljudima. Derviš je simbol duše koja transcendira sve geografske, religijske i uopće sve vanjske odrednice koje su nam nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru", rekao je Kirov.

Petranović je kazao kako je njegova glavna uloga Ahmeda Nurudina iznimno zahtjevna. "Jezikom tijela kao plesač ću trebati iskazati sva stanja svećenika, koja se tako lijepo čitaju u Selimovićevom romanu", istaknuo je. (Hina)

Opširnije