Preskočite na glavni sadržaj

Tridesetak filmova na 12. Trash Film Festivalu u Varaždinu

Ovogodišnji 12. Trash Film Festivalu, koji će se u Varaždinu održati od 6. do 9. rujna, bit će posvećen superjunacima, a u konkurenciji za Zlatne motorke natjecat će se tridesetak filmova, najavili su organizatori iz Udruge Trash na konferenciji za novinare u četvrtak.
vrijeme: 06.09.2017.
mjesto: Varaždin
url: http://www.trash.hr

Direktor Trash film festivala Slobodan Runjak rekao je da je od 150 filmova prijavljenih iz cijelog svijeta za službenu konkurenciju izabrano njih tridesetak koji će se boriti za Zlatne motorke u kategoriji borilačkih, akcijskih, horor i znanstveno-fantastičnih filmova te za jednu koju će dodijeliti festivalska publika.
 
"Sve je više filmova iz Južne Koreje, Argentine, Čilea, SAD-a, Kanade, a iz Europe tradicionalno nam trash filmove šalju Španjolci, zatim Francuzi i Nijemci", rekao je Runjak te najavio dvije filmske premijere u popratnom programu, crne komedije studenata Akademije dramskih umjetnosti iz Beograda "Život po Moskriju" te prve varaždinske meksičke sapunice "Consuelo".
 
Stručni žiri čine filmofil Boris Prole, frontman kultnog Atomskog skloništa Bruno Langer i voditelj varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA Hrvoje Selec.
 
"Filmovi su odlični i pozivam ljude da dođu u kino Gaj i podrže Udrugu Trash koja se već 12 godina bavi filmom i potiče audio-vizualnu stvaralaštvo u Varaždinu", kazao je Selec.
 
Svi programi na Trashu su besplatni, a festival se otvara u srijedu, 6. rujna u kinu Gaj, uz druženje sa superjunacima. U Varaždin stižu Thor i Floki iz Osvetnika, Sister Repentia iz Warhammer 4000, Wonder Woman, Winter Soldier sa štitom Captaina Amerike i Starlord iz Čuvara galaksije. Naravno, radi se o cosplayevcima iz Zagreba koji su puno vremena, volje, entuzijazma i novca potrošili da bi izradili kostime koje nose njihovi najdraži junaci iz stripova i filmova.
 
Udruga Trash snimila je film na temu superjunaka koji će biti prikazan na dodjeli festivalskih nagrada u subotu, 9. rujna, a Tihomir Galevski najavio je novog junaka – Trashmana.
 
"Bori se protiv zla u Varaždinu i u suradnji s Disko nindžom, Demižon Boyem i Elenom bori se protiv Mireka koji je došao iz svemira i želi Zemljinu jezgru isprazniti od energije", najavio je Gaevski, a predsjednik Udruge Trash Tomislav Šipek je podsjetio da uz filmski, festival ima i popratni program.
 
Za srijedu je najavljen je koncert Devastationa iz Varaždina kao predgrupe Atomskom skloništu, za četvrtak okrugli stol "Superjunaci – najveće ikone Trash kulture", kviz te koncert AC/DC cover benda iz Zagreba, a u suradnji s HNK-om predstava "Krokodili". U petak će nastupiti varaždinski bend NO'E te David Bowie tribute band iz Novog Sada, a u subotu varaždinski bend Fakin Lajsne i Depeche mode tribute band iz Novog Sada. (Hina)