Preskočite na glavni sadržaj

'Noćni život' u petak na 57. MESS-u

Međunarodni kazališni festival 57. MESS, koji se održava u Sarajevu od 30. rujna do 8. listopada, ugostit će u petak, 6. listopada, Zagrebačko kazalište mladih s predstavom 'Noćni život', koju je po tekstu Ivana Vidića postavio redatelj Paolo Magelli, a među 22 predstave iz 13 zemalja svijeta ovogodišnjeg festivalskog programa još su dva hrvatska teatarska ostvarenja, 'Magic Evening' Anice Tomić i, u programu Malog Messa, 'Ružno pače' Renate Garole Gatice.
vrijeme: 06.10.2017.
mjesto: Sarajevo, Bosna i Hercegovina
url: http://www.mess.ba/

Kako se ističe u najavi gostovanja, "Noćni život" Ivana Vidića dramsko je djelo koji govori o sveopćem i raširenom stremljenju, gotovo pa čežnji današnjice – kako napraviti opću i sveobuhvatnu promjenu društvene, ekonomske, političke i duhovne stvarnosti.
 
Grupa nezadovoljnika zauzima gradski trg i tamo podiže barikadu. Revolucionari se učas pretvaraju u reakcionare kad su njihovi interesi u pitanju, tako da kad padne noć oni s lakoćom postaju i grupa sebičnih lopova koji razvlače istu barikadu da bi stvari prodali pod sekundarnu sirovinu. U ratu ideja i ideologija, u kovitlacu koji oponaša onaj revolucionarni, u brzim izmjenama visokog i niskog jezika, plemenitih i niskih strasti, traje komedija koja se učas može okrenuti u kaos i nasilje.
 
"Zadatak koji je pred sebe postavljalo cjelokupno dvadeseto stoljeće stoji pred ljudima i na početku dvadeset i prvog, samo promijenjen, multipliciran i proširen u svim smjerovima. Taj zadatak postaje zahtjev vremena, sve ogorčeniji, odrješitiji i odlučniji: Da bi se opstalo na zemlji, treba promijeniti cjelokupnu društvenu stvarnost. Je li način za to ustanak, pobuna, revolucija? Glasovi i ideje o tome dopiru sa svih strana, ciljevi mnoštva su različiti i traje opća i sveobuhvatna kakofonija", stoji u najavi.
 
U predstavi za čiji je predložak Ivan Vidić dobio Držićevu nagradu glume Pjer Meničanin, Katarina Bistrović Darvaš, Doris Šarić Kukuljica, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Anđela Ramljak, Nataša Dangubić, Hrvojka Begović, Filip Nola, Zoran Čubrilo, Milivoj Beader i Sreten Mokrović.
 
Ovogodišnji 57. MESS otvorila je u subotu 30. rujna predstava "Slijepi pjesnik" belgijske trupe Needcompany, vrhunskog umjetnika i višestrukog festivalskog laureata Jana Lauwersa.
 
U devet večeri festivala koji je svojim inovatorskim pristupom i naglaskom na najhrabrije i najzanimljivije umjetničke projekte postao jedan od vodećih festivala ovog dijela Europe, publika će ove godine imati priliku vidjeti 22 predstave iz 13 država, vrlo različite po sadržaju kako u teatarskim formama tako i po temama - od plesnog teatra do marionetske opera te teatra-predavanja i performansa.
 
Uz predstave iz Italije, Belgije, Poljske, Argentine, Makedonije, Španjolske, Italije, Srbije, Francuske, Bugarske, Brazila, Crne Gore te niz ostvarenja bosansko-hercegovačkih teatara, u program su uvrštena još dva hrvatska kazališna ostvarenja.
 
Nakon predstave "Magic Evening" zagrebačkog Teatra &TD redateljice Anice Tomić prema dramaturškom predlošku Jelene Kovačić, koja igra u utorak 3. listopada u Sarajevskom ratnom teatru SARTR igra, u srijedu i četvrtak 4. i 5. listopada u sklopu programa Mali MESS gostovat će Teatar Poco Loco s predstavom "Ružno pače" po bajci Hansa Christiana Andersena i u režiji Renate Carole Gatice.
 
Festivalski program obuhvaća i nekoliko projekcija nagrađivane kanadsko-hrvatske animirane koprodukcije "Ježeva kućica" Eve Cvijanović, dok će u Pozorištu mladih Sarajevo lutkarske radionice za djecu pod nazivom "Od predmeta do živog bića" održati hrvatska redateljica, glumica i lutkarica Tamara Kučinović.
 
U sklopu programa OFF MESS u petak 6. listopada u Galeriji Gabrijel - Kamernog teatra 55 bit će upriličeno predstavljanje knjige hrvatskog teatrologa, dramaturga i dramskog pisca Darka Lukića "Uvod u primijenjeno kazalište: Čije je kazalište?". (Hina)