natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Vzw Kempens Landschap


prijava: 07.10.2015.
mjesto: Belgija

Projektom Augmented Accessible Past (Povećana pristupačnost povijesti), koji je inicirala flandrijska neprofitna organizacija Vzw Kempens Landschap, nastoji se privući posjetitelje kulturne baštine primjenom novih digitalnih tehnologija. Potencijalne partnerske organizacije, ustanove koje se bave znanstvenim i istraživačkim radom te organizacije koje se bave kulturnom baštinom, mogu poslati prijave za suradnju na ovom projektu do 7. listopada 2015.

Vzw Kempens Landschap flandrijska je neprofitna organizacija koja se brine za kulturne krajolike u pokrajini Antwerpen. Ima bogato iskustvo s europskim projektima, uglavnom u sklopu programa Interreg. Osvojila je Nagradu EU-a za kulturnu baštinu/ Europa Nostra Award i Grand Prix u kategoriji „predanost pojedinaca ili organizacija“.

Projektom Augmented Accessible Past (Povećana pristupačnost povijesti) nastoji se privući posjetitelje kulturne baštine primjenom novih digitalnih tehnologija. Određenu kulturnu baštinu kojom upravljaju naši projektni partneri posjetiteljima je teško protumačiti, uglavnom zbog materijalne štete na baštini ili pak kompleksnosti same baštine. Stoga se u sklopu ovog projekta namjeravaju izraditi digitalne vizualizacije kojima će se posjetiteljima omogućiti da bolje razumiju i dožive baštinu u okviru samog krajolika. Time će se ostvariti interakcija između posjetitelja i kulturne baštine: posjetitelji će moći zamisliti kako je povijest izgledala. Primjena 3D slika predstavlja inovativni pristup koji je još uvijek slabo prisutan u kulturnom turizmu, pa se u sklopu ovog projekta namjeravaju razviti i primijeniti razne aplikacije, ali i dijeliti iskustva i primjere dobre prakse među partnerima.

Ovaj projekt također predstavlja dobru priliku za mala i srednja poduzeća za sudjelovanje u kreativnom sektoru. Osobe koje će raditi na izradi vizualizacija aktivno će sudjelovati u projektu i razmjenjivati nove ideje na međunarodnoj razini.

Potvrđeni partneri: Vzw Kempens Landschap iz Belgije, Walcherse Archeologische Dienst i Gemeente Hellevoetsluis iz Nizozemske i Essex County Council iz Ujedinjene Kraljevine.

Zemlje: Istočna i južna Europa, Skandinavija

Vrsta natječaja: Program Europske unije Kreativna Europa (Potprogram Kultura) − Potpora europskim projektima suradnje (rok: 7.10.2015.)

Kontakt:
Nena de Roey
nena.deroey@kempenslandschap.be
www.kempenslandschap.be

(R.P.B., 11.06.2015)