natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – 'Criss Cross Europe'


prijava: 07.10.2015.
mjesto: Belgija

Belgijska organizacija JazzLab Series poziva organizacije koje se bave razvijanjem glazbenog talenta (jazz i glazbena improvizacija), jazz festivale, glazbene centre, kulturne centre, umjetničke kolektive da se prijave za suradnju na projektu Criss Cross Europe. Prijave traju do 7. listopada 2015.

JazzLab Series je organizacija posvećena razvoju profesionalne mreže koja podupire belgijsku jazz glazbu te je dovodi širokoj publici u visokoprofesionalnim uvjetima. Organizacija je 2008. godine bila suosnivač međunarodne mreže Jazz Plays Europe, koja od 2012. djeluje pod nazivom Criss Cross Europe. Cilj je projekta pomoći glazbenicima da usvoje vještine potrebne za izgradnju međunarodne karijere, kao i stvoriti mrežu organizacija koje podupiru ideju međunarodne suradnje u smislu razvoja zajedničke europske jazz scene. To se želi postići okupljanjem i uvježbavanjem paneuropskog sastava koji potom odlazi na turneju s europskim jazz repertoarom. Prilikom tog procesa povezuju se različite vrste organizacija čiji su ciljevi komplementarni kako bi unaprijedile svoje vještine potrebne za rad u međunarodnom okruženju.

Svake godine okuplja se glazbeni sastav u kojem sudjeluje po jedan mladi talentirani glazbenik/glazbenica iz svake zemlje koja sudjeluje u projektu. Zatim te glazbenike podučava i predvodi vođa sastava, a radi se o uglednom europskom jazz glazbeniku. Glazbenici iz sastava također će sudjelovati u radionicama koje održavaju uvaženi skladatelji iz zemlje koja će ugostiti sastav, kao i šefovi mrežnih organizacija i glazbenih centara. Tijekom rezidencije u trajanju od 2 tjedna glazbenici zajedno osmišljavaju program cjelovečernjeg koncerta, a rezultat predstavljaju u sklopu koncertne turneje po zemljama koje sudjeluju u projektu.

Potvrđeni partneri su Jazzclub Unterfahrt iz Njemačke, Music:LX iz Luksemburga, Jazzclub Porgy & Bess iz Austrije, Muzieklab Brabant iz Nizozemske, Jazzus iz Francuske i Music Centre Slovakia iz Slovačke.

Zemlje: južna Europa, baltičke zemlje, sjeverna i istočna Europa

Vrsta natječaja: Program Europske unije Kreativna Europa (potprogram Kultura) - Potpora europskim projektima suradnje (veliki projekti suradnje)

Kontakt:
JazzLab Series
Lien Van Steendam
Parklaan 80
BE-9000 Gent
Belgium
lien.vansteendam@jazzlabseries.be

(R.P.B., 15.07.2015)