Preskočite na glavni sadržaj

'Žene u glazbi' u Našicama, Zagrebu i Dubrovniku

Propitkujući ulogu skladateljica i izvođačica kroz povijest, dubrovačka pijanistica Ivana Jelača osmislila je projekt Žene u glazbi, koji kreće upravo u godini obilježavanja 95. godišnjice smrti Dore Pejačević, jedne od najistaknutijih hrvatskih skladateljica.  
vrijeme: 16.01.2018.
mjesto: Našice, Zagreb, Dubrovnik

Koncerte Žene u znanosti izvest će violinistica Đana Kahriman i pijanistica Ivana Jelača u Našicama, Zagrebu i Dubrovniku, a na repertoaru se nalazi djela značajnih glazbenica i skladateljica: Marie Theresie von Paradis, Clare Schumann, Fanny Mendelssohn i Dore Pejačević.

Kako bi se publiku upoznalo s javnim djelovanjem žena na glazbenoj sceni uz koncerte će biti postavljena i popratna izložba o životnim putovima istaknutih glazbenica čija  je vrijednost bila rijetko priznata.  Usprkos brojnim ograničenjima, ipak su se neke žene uspjele afirmirati u svijetu profesionalne umjetnosti te su bile inspiracija suvremenicima i katkad su čak predstavljale i potencijalnu prijetnju društvu.

Nakon koncerta u Našicama 16. siječnja u dvorani glazbene škole Kontesa Dora te prije izvedbe u Saloči od zrcala u Dubrovniku krajem veljače, koncert Žene u glazbi održat će se u Zagrebu 19. siječnja s početkom u 19.30 sati u Hrvatskom povijesnom muzeju, odnosno u dvorani gornjogradske barokne palače Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch.

Ulaz na koncert je slobodan.
 
Projekt realizira udruga Sve ostalo je glazba u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, Zavičajnim muzejom Našice, Glazbenom školom Kontesa Dora i  Hrvatskim povijesnim muzejom.

Autorica koncepta programa i tekstova popratne izložbe je Ivana Jelača.

Program

Dora Pejačević ...    Walzer-Capricen, suita za klavir op. 28
Clara Schumann ...   Tri romance za violinu i klavir op.22
Maria Theresia von Paradis ...  Sicilienne za violinu i klavir
Fanny Mendelssohn ...  Nocturno u g-molu za klavir
                                      Il Saltarello Romano za klavir
Dora Pejačević ...   Sonata za violinu i klavir u D-duru, op.26

www.sveostalojeglazba.com