Preskočite na glavni sadržaj

Crvena ruža Jadrana, izložba Dinka Svobode

Izložba Dinka Svobode pod nazivom 'Crvena ruža Jadrana / Moruzgva, actinija equini' otvara se u riječkoj Galerija Juraj Klović, u četvrtak, 18. siječnja u 12 sati i moći će se razgledati do 30. ovoga mjeseca.
vrijeme: 18.01.2018.
mjesto: Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b
url: http://hdlu-rijeka.hr/

'Izložbom Imago Mundi – suvremenih umjetnika ( Venecija, 2015.) Luciano Benetton obilježio je osamdesetu obljetnicu svoje tvrtke. Na toj izložbi minijatura iz cijelog svijeta moja sličica moruzgve postigla je značajan uspjeh. Stoga ovu moju izložbu posvećujem toj crvenoj ruži Jadrana – actiniji equini simbolično označenoj crvenom kružnicom.

Nizom kružnih elemenata izražavam svoje trenutno raspoloženje izazvano nestašnom crvenom točkicom u nepredvidljivom okruženju kao što se u prirodi i događa.' (Dinko Svoboda)

Flora i fauna Jadrana osnovne su teme gotovo cjelokupnog slikarskog opusa Dinka Svobode. U ovom najnovijem ciklusu koji obuhvaća 300 radova manjeg formata, umjetnik nastavlja svoju preokupaciju i osebujan način prikaza podmorja. Nakon izložbe slika na temu ribe – Kovača (Zeus faber iratus, Galerija Juraj Klović, 2015.) i morskih ježinaca (Echinoidea Comica,Galerija Juraj Klović, 2011.)  sada on obrađuje moruzgvu ili kako je sam naziva, crvenu ružu Jadrana. Hendikepiran slabovidnošću u svojoj 94. godini izražava se tehnikom kolaža, a zbog bolje kontrole oblika i materijala. Osnovni slikarski doživljaj pojednostavljuje te ga svodi na odnose forme i kontrasta boja komponiranih oblika. Moruzgva je igra, krug koji se ponavlja, naglasak  u boji, on upozorava, nekad uklopljen, a ponekad iznenađujući i izgubljen u situaciji života ili površini papira na kojem ga je umjetnik replicirao. Sam okvir rada također je u obliku kruga, dominantne forme prisutne u elementima koji vibriraju i suprotstavljaju se međusobno. Cjelovite ili rastvorene dinamične kružnice čine cjelinu odnosa i boja morskog svijeta.                                   
Vrlo često taj čaroban i slikoviti motiv autor koristi da bi iskazao odnose u društvu, ukazao na negativnosti (svako ima crnu točku) ili na ironiju i humor (ježinci) pa tako i njegova moruzgva postaje pojedinac u mnoštvu, znak osobnosti, ona je sam autor ili netko od nas.           O svom umjetničkom radu autor govori kao o elementarnoj potrebi, potrebi bez koje ne može, koja ga ispunjava i raduje, i kada završi jedan ciklus već mu se rađaju nove ideje, svježe i autentične, ponovo vezano uz more, ali i za svijet koji prolazi i mijenja se tu oko nas u bezbrojnim susretima, odnosima i bojama.

Uvijek osjetljiv za potrebe društva Dinko Svoboda radove sa ove izložbe donira Udruzi slijepih Primorsko goranske županije.

Brošura izložbe