Preskočite na glavni sadržaj

Tradicionalni koncert 'In memoriam Lovro pl. Matačić' Zagrebačke filharmonije

Tradicionalni 'In memoriam' koncert kojim se Zagrebačka filharmonija svake godine prisjeća svog dugogodišnjeg šefa dirigenta Lovre von Matačića održat će se u petak, 16. veljače, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a tom će prilikom uglednome dirigentu Vladimiru Kranjčeviću biti uručena Nagrada Lovro pl. Matačić 2018. za životno djelo. 
vrijeme: 16.02.2018.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog

"O Lovri von Matačiću i njegovu značaju, ne samo u hrvatskoj, nego i u europskoj i svjetskoj glazbi, zna se nadaleko. Za sebe je tvrdio kako je 'samo skromni interpretator genijalnih djela' - i uistinu, to je bio", stoji u najavi.

Za pult Zagrebačke filharmonije prvi je puta stao 1927. godine, da bi se nakon Londona, Berlina, Beča, Rima i Tokija vratio u Zagreb te od 1960. do 1970. godine obavljao funkciju šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije.

Svojeg dugogodišnjeg šefa dirigenta Orkestar se prisjeća tradicionalnim godišnjim 'In memoriam' koncertom, a ove godine, Filharmoničarima će u petak u Velikoj dvorani Lisinski ravnati ugledni američki maestro Dennis Russell Davies, operni i koncertni dirigent, pijanist i komorni glazbenik smatran jednim od izuzetno inovativnih i poduzetnih dirigenata u svijetu klasične glazbe.

Filharmoničari će izvoditi djela Felixa Mendelssohna-Bartholdyja (Mirno more i sretno putovanje) i Josepha Haydna (Sinfonia concertante u B-duru), te 11. simfoniju kompozitora Phillipa Glassa.

"Maestro Russel Davies svoju će inovativnost najbolje prikazati kroz solističke nastupe naših glazbenika – vođe dionica oboista Branke Bošnjak, vođe dionica violončelista Jasena Chelfija, koncertnog majstora i violinista Martina Draušnika te fagotista Žarka Perišića", ističe se u najavi.

Na koncertu se tradicionalno uručuje Nagrada Lovro pl. Matačić za životno djelo Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Nagrada, utemeljena 1990. godine, dodjeljuje se bienalno, a ovogodišnji laureat je ugledni dirigent Vladimir Kranjčević. (Hina)
 
www.zgf.hr
www.lisinski.hr