Preskočite na glavni sadržaj

Deset hrvatskih filmova na 65. Pulskom filmskom festivalu

Deset hrvatskih filmova na 65. Pulskom filmskom festivalu
Hrvatski program ovogodišnjeg, 65. Pulskog filmskog festivala, koji će se održati od 14. do 22. srpnja, donosi deset hrvatskih filmova i pet manjinskih hrvatskih koprodukcija koji će se natjecati za festivalske nagrade, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare.

vrijeme: 14.07.2018.
mjesto: Pula
url: http://www.pulafilmfestival.hr/hr/
 

"U nacionalnom programu imamo sedam svjetskih premijera hrvatskih filmova, svake večeri u Areni po jedna, a prikazujemo i tri filma koja su već igrala u kinima", rekao je umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković.

 

Nakon selekcijskog postupka za Pulu su odabrani "Aleksi" Barbare Vekarić, koji ove godine otvara festival, "Dom" Darija Pleića, "Lada Kamenski" Sare Hribar i Marka Šantića, "Do kraja smrti" Anđela Jurkasa, "Za dobra stara vremena" Eduarda Galića, omnibus "Duboki rezovi" Filipa Peruzovića, Filipa Mojzeša i Dubravke Turić i "Mali" Antonija Nuića.

 

Za nagrade konkuriraju još "Egzorcizam" Dalibora Matanića, "Comic Sans" Nevija Marasovća i "Osmi povjerenik" Ivana Salaja.

 

Izvan konkurencije prikazat će se "Kameleon" mladih autora Dina Kosa i Frana Barunčića, a od manjinskih koprodukcija "Catalina" Denijala Hasanovića, "Jimmie" Jespera Ganslandta, "Ivan" Janeza Burgera, "Žaba" Elmira Jukića te "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića.

 

Vidačković je rekao kako su svi filmovi snimljeni uz potporu HAVC-a bili dobri i uvršteni su u selekciju, dodavši da će se inserti iz onih filmova koji još nisu završeni prikazati u posebnom programu.

 

Osim dugometražnih filmova premijerno će se predstaviti i epizode iz novih sezona dviju serija koje će se na TV programu naći najesen - "Novine" Dalibora Matanića i "Crno-bijeli svijet" Gorana Kulenovića. "Prvi put serije će se prikazivati u Areni, nakon projekcija hrvatskih filmova", najavio je Vidačković.

 

Od dokumentarnih serija u Puli će se prikazati "Betonski spavači:  epizoda Split 3" i "Varoški Amarcord: 1. epizoda Šibenik".

 

Selektirani su i kratki igrani filmovi - "U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga" Karle Lulić, te "Na vodi" Filipa Lozića, "Ljeto 17" Vena Mušinovića, "Pohanci" Ivana Mokrovića te " Sandra i Marina" Igora Jelinovića.

 

Ravnateljica festivala Gordana Restović najavila je ovogodišnju novost - festival traje dan duže, odnosno zadnja večer koja je posvećena djeci preseljena je sa subote, kada se dodjeljuju nagrade, na nedjelju.

 

Najavila je kako će se festivalska događanja, među kojima su izložbe, promocije knjiga i drugo, održati na 16 lokacija.

 

"Festival je zadnjih godina izašao iz zatvorenih prostora, puno je prisutniji u gradu, što je važno za Pulu jer je pulska publika specifična, vrlo privržena filmu i Areni", napomenula je, dodavši da očekuju veliki broj gostiju i oko dvije tisuće noćenja.

 

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić smatra kako selektirani filmovi na Puli predstavljaju sam vrh hrvatske kinematografije.

 

"Izabrani su filmovi od Barbare Vekarić do Eduarda Galića, što pokazuje da se kinematografija ne odriče nikoga, nego ide dalje s onim najboljim što ljudi proizvode", istaknuo je.

 

Po njegovim riječima, izvrsna suradnja HAVC-a s Pulskim filmskim festivalom, kao jedinim nacionalnim filmskim festivalom, pokazala je da ta sinergija generira niz kvalitativnih pomaka, od naglasaka na svjetskim premijerama hrvatskih filmova do posebne pažnje za filmsku baštinu, od veće festivalske vidljvosti i prisutnosti domaćih fimskih autora, do ravnopravnog statusa koji ima na međunarodnom planu.

 

Richard Brešković, direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu, glavnom sponzoru festivala, rekao je kako su u toj tvrtci ponosni što već 16 godina mogu pratiti Pulski filmski festival, a korisnicima će ponuditi da neke od filmova s festivala prate na platformi MAXtv To Go i u MAXtv Videoteci. (Hina)