Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Petra Popijača 'Skulpture u neutralnoj plovnosti'

Izložba Petra Popijača 'Skulpture u neutralnoj plovnosti' otvara se u zagrebačkom galerijskom prostoru Garaža Kamba, 25. svibnja u 17 sati.
vrijeme: 25.05.2018.
mjesto: Zagreb, Garaža Kamba, Ilica 37

'Svako biće koje postoji, neživi objekt u prostoru, zrno pijeska i prašine, kreće se, korača i leti nošeno zračnim strujama, vrši svoje bivanje u fizičkom svijetu i nositelj je vlastite mase kojom neraskidivo prianja uz Zemljinu sferičnost, stalnim utjecajem gravitacijske sile. Izložbom Skulpture u neutralnoj plovnosti Petar Popijač predstavit će kontemplaciju i istraživanje o odsustvu statike, sačinjene od akvarijske instalacije, montiranog video rada i interaktivne kinetičke instalacije, koji proizlaze iz doktorskog istraživanja umjetnika kao daljnja razrada postojećeg koncepta.

Petar svojim radom propituje nove načine koncipiranja i stvaranja kiparske forme izvan konvencija statike, skulpturama u akvarijskim instalacijama, izloženim prema koncepciji istraživanja u tekućem mediju, manipulirajući njihovim svojstvima tako da ni u jednom trenutku ne dodiruju podlogu postamenta te prividno levitiraju. Video rad prikazuje segmente umjetničke metodologije te realizacije formi u ronilačkim uvjetima neutralne plovnosti podmorja, sve s ciljem redefinicije i propitivanja formativnog karaktera modelirane skulpture te isticanja ideje o nepostojanju stanja apsolutnog mirovanja objekta u prostoru univerzuma.

Realnost je fizičkog modela u kojem postojimo da, koliko je god statika izgledni imperativ, mnogostrukost i zbir svih gibanja kojima smo, bez vlastitih utjecaja i voljnih djelovanja, podložni, čini naše bivanje mnogojakim, ali nikada statičnim.' /Marija Kamber

Izložba se odvija u sklopu programa 5. Relija po galerijama gdje je Garaža Kamba završna zagrebačka lokacija, na kojoj će se dodjeljivati diplome o sudjelovanju.

https://www.facebook.com/GarazaKamba/