Preskočite na glavni sadržaj

Godina 1968. u Hrvatskoj središnja tema Dana arhiva

Središnja tema Međunarodnoga dana arhiva, koji se obilježava 9. lipnja, u Hrvatskoj će ove godine biti posvećena 1968. godini i događajima koji su mijenjali Hrvatsku, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskom državnom arhivu.
vrijeme: 09.06.2018.
prijava: 01.05.2016
mjesto: Dresden, Germany
url: http://www.cynetart.org/
Središnja tema povezana je s pedesetom obljetnicom godine koja je "značajna po brojnim događanjima na svim poljima ljudske aktivnosti", političkim ali i širim društvenim, kulturnim, znanstvenim, gospodarskim i sportskim događajima koji su mijenjali Hrvatsku, istaknuto je na konferenciji za novinare.

 

Predsjednica Hrvatskog arhivističkog društva Silvija Babić istaknula je da je građa raznolika i zanimljiva svim dobnim skupinama. Navodeći arhivske dokumente, poput onih o rock glazbi, modi ili životu mladih toga doba, ili primjerice sportskih dokumenata koji svjedoče o osvajanju prve hrvatske zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Meksiku Đurđice Bjedov, pozvala je mlade da dođu i na zanimljiv način prouče hrvatsku povijest.

 

"Raznovrsnost je ogromna, a među dokumentima su i oni o zapadnjačkom kultu potrošačkog društva, državnom kapitalizmu, gospodarskoj reformi, studentskim pokretima, Brijunskom plenumu, padu Aleksandra Rankovića i drugo", napomenula je.

 

Podsjetila je da arhiv ne čuva samo pisane dokumente, kojih ima oko 30 kilometara, nego su u arhivskoj građi i fotografije, ali i video zapisi. Čuvaju se i dokumenti o demonstracijama protiv Vijetnamskog rata i pokretu za građanska prava u SAD, izgradnji socijalističkog društva, ali i o Jugoslaviji između Istoka i Zapada, politici nesvrstanosti i slično, dodala je.

 

Obilježavanjem Dana arhiva građanima se želi približiti arhivska struka, znanost ali i ta ogromna i vrijedna građa, istaknula je Babić.

 

Programe arhivskih ustanova u Hrvatskoj predstavio je ravnatelj Državnoga arhiva u Slavonskome Brodu i predsjedavajući kolegija ravnatelja državnih arhiva Ivan Medved, rekavši kako će podtema biti povezana s obilježavanjem 100. obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata, ali i događaji važni za lokalne zajednice.

 

Medved se prisjetio 1997. godine kada su arhivi u Hrvatskoj imali svoj Tjedan arhiva, te se našalio kako se Hrvatska već tada pripremila na proslavu Međunarodnoga dana arhiva koji se obilježava "tek od 2008".

 

 "U nekim arhivima programi će biti povezani s lokalnim, područnim ili drugim prigodnim temama kroz vlastite programe i u suradnji s drugim srodnim ustanovama i organizacijama iz kruga svoje lokalne zajednice. Bit će podijeljene programske knjižice sa informacijama o svim ovogodišnjim programima kojima arhivske ustanove u Hrvatskoj obilježavaju taj dan", objasnio je. (Hina)