Preskočite na glavni sadržaj

Novo lice sisačke Gradske galerije Striegl

Sisačka Gradska galerija Striegl, koja je kao gradska ustanova utemeljena u rujnu 2003. godine, prigodnom je izložbom pod nazivom 'Novo lice Galerije: dizajn za prostor i program' u utorak  predstavila svoj novi vizualni identitet, čiji je autor hrvatski dizajner Sven Sorić.
vrijeme: 05.06.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://www.animafest.hr/
Kako je otvarajući izložbu rekla nova ravnateljica Galerije Alma Trauber, novo lice galerije u dualizmu njena prostora i programa važan je trenutak u kratkoj povijesti njena djelovanja. Novim identitetom, dodala je, Galerija se obraća svojim posjetiteljima, posjetiteljima 21. stoljeća.

 

Na otvaranju je istaknuto kako nema sumnje kako galerija mora opstati, ne samo zbog goleme uloge sisačkog slikara Slave Striegla u suvremenom hrvatskom slikarstvu, već i zbog afirmacije brojnih likovnih umjetnika koji su svojim rođenjem, životom ili radom povezani sa Siskom.

 

To su Milan Steiner, Petar Papp, Mario Petrić, Ivan Kožarić, Petar Salopek, Želimir Janeš, Ivan Antolčić, Marijan Glavnik, Stjepko Rupčić, Alem Biočić, Ivan Mareković, Marijan Crtalić, Marko Tadić, Ivan Novak, Ana Ugarković, Kristina Mareković, Katarina Fabijanić, Goran Nježić i drugi.

 

Sven Sorić, rođen u Sisku 1989. godine, inače diplomirani arhitekt, aktivan je kao slobodni dizajner. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva u profesionalnoj kategoriji Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

 

Zajedno s Hrvojem Spudićem suosnivač je platforme "This Town Needs posters", koja se aktivno bavi dizajnom i analognim tiskom plakata za nezavisnu kulturnu scenu, za što su nagrađeni na više festivala.

 

Sorić se samostalno bavi dizajnom publikacija za institucije u kulturi, a trenutačno boravi na tromjesečnoj rezidenciji pri Zentrum f"ur Kultur und Urbanistik u Berlinu. Sudjelovao je na sedam izložbi i održao više stručnih predavanja u zemlji i inozemstvu.

 

Predstavljanje novog likovnog identiteta galerije i drugih vizualnih materijala bilo je popraćeno nastupom nagrađivane zagrebačke kantautorice novije generacije Sare Renar. Izdala je već četiri studijska izdanja, a jedno je grafički opremio upravo Sven Sorić. Sara Renar je redovna suradnica mnogih književnih manifestacija, a odnedavno je uključena u pilot projekt EU za potporu mladih glazbenika "European Music Incubator". (Hina)