Preskočite na glavni sadržaj

Vera Josipović: Mala retrospektiva

U utorak, 19. lipnja 2018., u Muzeju Mimara otvara se izložba Vere Josipović - Mala retrospektiva. Izložba je otvorena do 22. srpnja 2018.
 
vrijeme: 19.06.2018.
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
url: http://www.mimara.hr

Premda je znatan dio življenja i djelovanja provela u inozemstvu, Vera Josipović pripada hrvatskoj likovnoj umjetnosti, kako po svojim formativnim godinama i iskustvima, tako i po neprekinutoj povezanosti s domaćom sredinom i našim autorima.

Rođena 1923. u Ivanjskoj, diplomirala je 1950. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti (u klasi profesora Ive Režeka), a potom je učestalo izlagala na kolektivnim izložbama ULUH-a i LKM-a. Rana studijska putovanja vodila su je u Francusku i Sjedinjene Američke Države, a znatno razdoblje života i rada provela je u Italiji i Švicarskoj.

Prvom samostalnom izložbom (u Zagrebu, u siječnju 1953.godine), nakon povratka iz Pariza i New Yorka pobudila je odgovarajuću pažnju originalnom motivikom i svježom i istančanom izvedbom smjelih veduta megalopolisa. Uslijedilo je još nekoliko samostalnih izložaba (u Rijeci, u Borovu i u Osijeku, posljednja zajedno s Edom Murtićem), da bi već 1958. izlagala i u prestižnoj milanskoj galeriji Bergamini, što joj je otvorilo put prema afirmaciji u talijanskoj sredini (u Milano se doseljava ranih šezdesetih godina, a 2004. se definitivno vraća u Zagreb).

Retrospektivna izložba zasniva se na dijelu opusa što ga je sama umjetnica sačuvala, a mnogi su radovi, dakako, raspršeni po svijetu tokom više od polstoljetne inozemne profesionalne aktivnosti. Međutim, ipak nam je omogućen uvid u dominantne dionice, počam od nadahnutih urbanih panorama s početka pedesetih godina, preko ciklusa fitomorfnih crteža i slika s motivom cvijeća (donekle nalik viđenjima američke slikarice O´Keefe), zatim morskih i planinskih krajolika pa do sasvim apstraktnih kompozicija s naglašenom težnjom prema dinamizmu i prodorima u dubinu planova. Znatiželjna i za druge tehnike i materijale, okušala se u mozaiku (radeći 1970. godine dekoraciju za hotel u Makarskoj), a iznimne domete pločama, koje kaptiraju raznovrsne svjetlosne odraze i tvore kadrove iznimnoga optičkog napona (pa su dovedene u vezu i s iskustvima „Novih tendencija“). Svojom radnom parabolom i ostvarenim rezultatima neospornoga senzibiliteta Vera Josipović zaslužuje ozbiljniju valorizaciju i uklapanje u povijesni kontekst hrvatske umjetnosti druge polovine Dvadesetoga stoljeća. /akademik Tonko Maroević 

Opširnije:
http://www.mimara.hr/