Preskočite na glavni sadržaj

'Gavella' s 'Ponovnim ujedinjenjem dviju Koreja' na najznačajnijem portugalskom kazališnom festivalu

Festival de Almada u Lisabonu, najznačajniji međunarodni kazališni festival u Portugalu čije se 35. izdanje održava od 4. do 18. srpnja, ugostit će u subotu i nedjelju 7. i 8. srpnja zagrebačko Gradsko dramsko kazalište 'Gavella' s nagrađivanom predstavom 'Ponovno ujedinjenje dviju Koreja' u režiji Paola Magellija.
vrijeme: 07.07.2018.
mjesto: Portugal
url: http://www.gavella.hr
 

Riječ je o prvom hrvatskom uprizorenju teksta suvremenog francuskog dramatičara i kazališnog redatelja Joela Pommerata u kojemu se bavi emocionalnim tjeskobama suvremenog čovjeka zapadnog europskog društva.

 

U predstavi igraju Ksenija Pajić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Nataša Janjić, Tena Nemet Brankov, Petra Svrtan, Janko Rakoš, Ranko Zidarić, Enes Vejzović i Igor Kovač.

 

Predstava je Magelliju donijela nagradu za najbolju režiju 42. Dana satire Fadila Hadžića; Enes Vejzović osvojio je glavnu nagradu za mušku ulogu "Mladen Crnobrnja Gumbek", nagradu "Sabrija Biser" mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike dobila je Petra Svrtan, a dvije ravnopravne glumačke nagrade osvojile su Jelena Miholjević i Barbara Nola.

 

Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, scenografiju potpisuje Lorenzo Banci, kostime Marita Ćopo, autor glazbe je Ljupčo Konstantinov, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

 

Predstava je u programu renomiranog 35. Festivala de Almada u subotu i nedjelju, 7. i 8. srpnja. Festival je 1984. utemeljio portugalski kazališni redatelj Joaquim Benite a održava se u organizaciji kazališne trupe Almada Theater i gradskog poglavarstva grada Almade, povezanog mostom s glavnim gradom Lisabonom, gdje se održava dio programa.

 

Festival je dosad ugostio takva imena kao što su Peter Brook, Peter Stein i drugi istaknuti svjetski redatelji. (Hina)