Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Božidara Jurjevića u Splitu

Galerija umjetnina najavljuje izložbu Božidara Jurjevića pod nazivom 'O-kruženje'. Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 7. kolovoza 2018. u 21.00 sat. Izložba ostaje otvorena do 2. rujna.
vrijeme: 07.08.2018.
mjesto: Split, Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15

Božidar Jurjević je dubrovački umjetnik srednje generacije. U njegovom slučaju to nisu tek puki biografski podaci. Naime, konkretni prostor i vrijeme imali su presudni utjecaj na Jurjevićevo umjetničko formiranje i pozicioniranje. Parazitirajući na čudesnoj ljepoti Grada mnogi su umjetnici završili u saharinskom pasatizmu, ostajući slijepim za svoje vrijeme. U toj pitkoj i plitkoj umjetničkoj struji Jurjević nije mogao plivati. Ratne godine samo su učvrstile takav stav. Ratna zbilja i njene posljedice postali su forma i sadržaj njegove umjetnosti koja nije bila uobičajeno svjedočanstvo i ilustracija destrukcije. Serija radova pod nazivom "O-KRUŽENJE“ ponajbolje ilustrira Jurjevićev način rada. Dan nakon najžešćeg napada na Dubrovnik 6. prosinca 1991. godine umjetnik odlazi u najstariji dubrovački Hotel Imperial vidjeti posljedice granatiranja. Tamo zatiče i „posvaja“ ostatke nagorjele posteljine i ručnika koji će kao svojevrsni ready-made postati materijalna i simbolička građa mnogih Jurjevićevih performansa, akcija, instalacija i video radova. „Posteljina je izgorjela na način da je u procesu gorenja samo središte ostalo neizgorjelo tvoreći eliptičan oblik sa bjelinom oko koje se nalazi smeđi aureol i crni nagoreni obrub. Materijal sa takvim izgledom postaje prostor u kojem se odvija kako vlastita sudbina, tako i sudbina okruženja.“ Nakon ratne izolacije slijedila je poratna tranzicija i privatizacija tijekom koje je hotel Imperial postao Hilton Imperial Dubrovnik. Kolažiranjem onih starih, izgorjelih ručnika i novih, koji dizajnom asociraju na američku zastavu, Jurjević s jednakom sugestivnošću ukazuje na mirnodopsku, dugoročno pogubniju destrukciju, koja se događa kao posljedica nezajažljive gladi za profitom.

Božidar Jurjević je od početka svojeg umjetničkog djelovanja njegovao koncizan i izravan umjetnički iskaz. Pri tome je birao medije izražavanja koji najbolje odgovaraju njegovom psihološkom, mentalnom i moralnom habitusu. Nije od onih koji se zadovoljava simboličkom gestom. Često se u svojim nastupima dovodi do granice fizičke izdržljivosti, boli pa čak i ozljeda. Takav pristup nedvojbeno utječe na uvjerljivost samog autora i njegovog rada. Drugim riječima, pozicija angažiranog umjetnika koji se kritički referira na aktualna zbivanja, za Jurjevića nije pitanje izbora žanra, već ljudski, intelektualni i umjetnički imperativ.  

Kustos: Božo Majstorović

Božidar Jurjević rođen je 12. veljače 1963. godine u Dubrovniku. Godine 1988. diplomirao je Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Petra Waldegga.
 
www.galum.hr