Preskočite na glavni sadržaj

Spike Lee za početak jesensko-zimske sezone Kinoteke

Početak nove jesensko-zimske sezone zagrebačke Kinoteke, koja se otvara u petak, 14. rujna, obilježit će program 'Propustili ste na Ljetnoj pozornici Tuškanac – pogledajte u kinu Kinoteka' i opus redatelja Spikea Leeja.
vrijeme: 14.09.2018.
mjesto: Zagreb; Kino Kinoteka, Kordunska 1
url: https://www.facebook.com/KinoKinoteka

Prvi film u repriznom programu bit će "All Inclusive", moderna švedska komedija o ljubavi, lažima, strasti i rivalstvu koja je snimljena u Hrvatskoj i čija je radnja smještena u Split.
 
Uz švedske zvijezde u filmu glumi Goran Bogdan u ulozi zavodnika Antonija i Ksenija Marinković u ulozi Alicije.
 
Dan kasnije prikazat će se  otkriće sa Sundancea, američka 'komedija o prijateljstvu i odanosti s okusom hip-hopa', pod nazivom "U mrtvom kutu", koja je na rasporedu i 18. rujna.
 
Kao posljednji naslov repriznog programa iz Kinoteke najavljuju romantični triler "Do dna" u režiji Wima Wendersa s Alicijom Vikander i Jamesom McAvoyem, koji će se prikazati u srijedu, 19. rujna.
 
Program "Opus: Spike Lee", koji počinje u četvrtak, 20. rujna počinje, donosi odabir ostvarenja tog kontroverznog i beskompromisnog američkog redatelja prepoznatljiva stila čiji su filmovi obilježili osamdesete i devedesete godine prošlog stoljeća.
 
Prvi naslov je akcijska drama "Oldboy" (2013.), remake istoimenog kultnog filma južnokorejskog redatelja Park Chan-wooka, priča o stručnjaku za oglašavanje (Josh Brolin) koji je otet i zatvoren u samici punih 20 godina, a jedina mu je opsesija pronaći onoga tko mu je smjestio.
 
Uslijedit će komedija "Učini pravu stvar" (1989.), priča o svakodnevici u brooklynskoj četvrti tijekom najtoplijeg dana u godini, film autentične snage i izražajnosti koji je potaknuo niz reakcija i komentara o međurasnim i socijalnim odnosima u SAD.
 
Jedan od njegovih poznatijih filmova "Malcom X" (1992.), biografija slavnog aktivista za prava Afroamerikanaca, prikazat će se u subotu, 22. rujna.
 
Film je smješten u Boston u vrijeme Drugog svjetskog rata kada mladi Afroamerikanac Malcolm Little (Denzel Washington) zajedno s prijateljem Shortyjem (Spike Lee) luduje na plesnim zabavama pokušavajući prevladati teško odrastanje obilježeno očevom nasilnom smrću.
 
U sklopu opusa Spikea Leeja prikazat će se sportska drama "Dobio je igru", drama "25. sat" te novi film "Crni član KKKlana", biografska filmska priča s elementima komedije i drame, nastala na temelju memoara Black Klansman Rona Stallwortha iz 2014.
 
Iz Kinoteke su izvijestili i da će u novoj sezoni kina ponovno krenuti program subotnjih matineja - za subotu, 15. rujna,  najavljen je treći nastavak animiranog hita Hotel Transilvanija 3: Praznici počinju, a tjedan dana kasnije nastavak priče o superherojskoj obitelji u režiji Brada Birda, "Izbavitelji 2". (Hina)