Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena manifestacija 'Dani europske baštine 2018.'

Predstavljena manifestacija 'Dani europske baštine 2018.'
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je u petak, 14. rujna, manifestaciju 'Dani europske baštine 2018.' koja će se održati u okviru Europske godine kulturne baštine 2018. pod zajedničkom temom 'Umjetnost dijeljenja'. 
vrijeme: 14.09.2018.
url: http://www.min-kulture.hr
"Dani europske baštine“ projekt su koji se od 1995. godine održava u Hrvatskoj povezujući većinu članica Vijeća Europe, a ove je godine program posebno bogat jer se tijekom cijele godine obilježava Europska godina kulturne baštine", rekla je ministrica istaknuvši važnost uključivanja brojnih institucija, udruga, pojedinaca i obrazovnih ustanova, koje stavljaju „reflektor na rad u baštinskim institucijama koji je često nevidljiv i slabo poznat javnosti.“ 

 

"Tijekom ovog mjeseca, ali i cijele godine institucije se otvaraju i trudimo se što više uključiti djecu i mlade, staviti naglasak na različite obrazovne projekte koje baštinske institucije organiziraju kako bismo im ugradili svijest zašto je baština važna", rekla je ministrica podsjetivši kako je jedan od ciljeva u djelovanju konzervatorske službe isticanje prioriteta i veća transparentnost rada i procedura, ekspertiza, ali i postupanja u skladu s potrebama današnjeg vremena.

 

Istaknuvši da je u zadnje dvije godine izrazito povećano povlačenje sredstava Europske unije u baštinske projekte, ministrica je dodala kako je na razini Vlade već započelo planiranje sljedeće financijske perspektive u kojoj se očekuju brojne inicijative pokrenute ovom manifestacijom.

 

Program i događanja „Dana europske baštine“ predstavila je koordinatorica projekta Anuška Deranja Crnokić, istaknuvši kako je ovogodišnja tema „Umjetnost dijeljenja" inspirirala mnoge sudionike koji će se na zanimljiv način uključiti u program te arheološkom, graditeljskom i nematerijalnom baštinom nastojati privući ne samo širu publiku nego mlade i djecu. Istaknula je programe poput Muzeja Sinjske alke koji je osvojio nagradu Europske unije za kulturnu baštinu / Nagrada Europe Nostre u 2018. godini i Muzej krapinskih neandertalaca koji je nositelj Oznaka europske baštine u Republici Hrvatskoj.


Istaknuvši kako je ovo prilika za predstavljanje rada Ministarstva i financiranja koje se provodi putem programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara, pomoćnik ministrice Davor Trupković dodao je kako se time otvara i mogućnost predstavljanja velikih europski projekata financiranih sredstvima EU. Dani europske baštine prilika su za prezentaciju rada struke koja marljivo radi, rekao je pomoćnik ministrice nadodavši kako je ova inicijativa omogućila da se konzervatorska služba predstavi uz strategiju turizma obzirom na posjećenost turista koji dolaze upravo zbog očuvanosti kulturne baštine. 


Manifestacija „Dani europske baštine“ kroz izložbe, radionice, prezentacije i stručne obilaske značajno pridonosi dostupnosti kulturne baštine svim zainteresiranim pojedincima i skupinama, a već se tradicionalno održava tijekom rujna i listopada. S obzirom da su Europski parlament i vijeće Europske unije u svibnju 2017. godine donijeli Odluku o obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. ovogodišnja tema „Dana europske baštine“– Europska godina kulturne baštine: Umjetnost dijeljenja – doprinosi snažnom sinergijskom učinku manifestacija.

 

Događanjima se želi podignuti svijest o kulturi kao jednoj od zajedničkih temeljnih vrijednosti te promicati aktivno sudjelovanje pojedinaca u kulturnom životu društva.

 

Ovogodišnja manifestacija svečano će se otvoriti izložbom „U službi vizualizacije baštine – hommage fotografima Nini, Vinku, Rudiki, Živku, Miliku i Vidu“ u četvrtak, 20. rujna 2018. godine u 19:00 sati, u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. U fokus izložbe stavljena je analogna konzervatorska fotografija druge polovine 20. stoljeća koja je već desetljećima polazište konzervatorskih zahvata i prenositelj baštinskih sadržaja novim generacijama konzervatora, zaljubljenika u kulturu i kulturnu baštinu te mladim znanstvenicima i istraživačima.

 

Obilježavanje „Dana europske baštine“ inicijativa je Vijeća Europe pokrenuta 1985. godine, koja se u Hrvatskoj od 1999. godine provodi u suradnji s Europskom unijom s idejom širenja kulturnog nasljeđa, znanja i svijesti, kako o vlastitom kulturnom naslijeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura. U Republici Hrvatskoj „Dani europske baštine“ kontinuirano se obilježavaju od 1995. godine kada je posavsko selo Krapje proglašeno selom graditeljske baštine.