Preskočite na glavni sadržaj

Mi iz Praga, 1968.-2018.

Od srijede, 26. rujna do petka, 28. rujna održat će se program Mi iz Praga, 1968.-2018. u sklopu kojeg će sa svojim debitantskim ostvarenjima u riječkom Art-kinu gostovati redatelji s ovih prostora koji su studirali na čuvenoj praškoj filmskoj akademiji FAMU - Goran Paskaljević, Srđan Karanović, Lordan Zafranović i Rajko Grlić.
vrijeme: 26.09.2018.
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2
url: http://www.art-kino.org/
 

Poseban fokus programa Mi iz Praga, 1968.-2018. bit će razmatranja značaja Praškog proljeća, okupacija Čehoslovačke od sila Varšavskog pakta, uloga umjetnika i njihova angažiranost, kao i utjecaj praške filmske škole na kreativan rad redatelja, koji su svi ostvarili renomirane filmske karijere. Program otvara tribina na kojoj će osobno prisustvovati već spomenuti redatelji, uz moderatorstvo selektora programa Ivana Paića. U sklopu tribine će se prikazati dokumentarni film Rajka Grlića Mi iz Praga, snimljen 1968. godine, koji dokumentira iskustva praških studenata iz bivše Jugoslavije.

 

Već sami prijem u edukacijski program FAMU govori o izuzetno nadarenoj generaciji redatelja s ovih prostora. Naši 68-maši, redatelji, scenaristi, pedagozi i producenti Goran Paskaljević, Srđan Karanović, Lordan Zafranović, Goran Marković  i Rajko Grlić su u to vrijeme, prije gotovo točno 50 godina, studirali u Pragu i taj studij je u velikoj mjeri autorski profilirao njihove umjetničke stavove, što se najbolje može vidjeti iz njihovih radova, koji su prikazivani širom svijeta te nagrađeni prestižnim nagradama. Često su nazivani „pripadnicima praške filmske škole“, a njihovu autorsku kvalitetu potvrđuju brojni festivali na kojima su njihova filmska djela gotovo uvijek bila zapažena. Njihova uloga bila je također izuzetno politički važna u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

 

Filmovi u ovom programu debitantska su ostvarenja, nastala netom ili nešto kasnije nakon studija u Pragu. Kao takvi predstavljaju začetak istraživanja vlastitoga filmskog izraza i identiteta. Nedjelja (1969.) Lordana Zafranovića nastala je po istoimenom kratkom filmu, tematizira neprilagođeno, asocijalno ponašanje mladića u gradskom okružju. Društvena igra (1972.) Srđana Karanovića potraga je pojedinaca za popularnošću i atraktivnom društvenom i medijskom pozicijom, kao što je gluma na filmu. Karanovićev film je preteča znatno kasnije popularne sarajevske predstave Audicija. Kud puklo da puklo (1974.) Rajka Grlića, kroz društveno kritički diskurs, 'brani' pojedinca i njegov stav, slobodni i nekonvencionalni izbor o načinu vlastitoga življenja. Čuvar plaže u zimskom periodu (1976.) Gorana Paskaljevića, u kojem glume legendarni Danilo Bata Stojković i Mira Banjac, koncentrira se na pojedinca, zanesenog i naivnog mladog čovjeka, isprva poletnog no ubrzo potom demantiranog oporim i gorkim situacijama koje ga konstantno prate kroz život. U drami Specijalno vaspitanje (1977) Goran Marković, kroz lik kojeg tumači Slavko Štimac, tematizira urbanu delinkvenciju, djelatnost preodgojnih institucija, naglašavajući pritom visoku razinu socio-psiholoških odnosa među likovima.

 

Filmovi iz programa se u Art-kinu prikazuju po sljedećem rasporedu: https://www.art-kino.org/hr/film/mi-iz-praga. Ulaz na tribinu otvorenja u srijedu, 26. rujna u 19 sati je slobodan.