Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Sanja Iveković – Dvostruki život: grafički dizajn i suvremena umjetnička praksa'

Predstavljanje knjige 'Sanja Iveković – Dvostruki život: grafički dizajn i suvremena umjetnička praksa' autora Marka Goluba i Dejana Kršića održat će se u utorak, 9. listopada 2018. u 19 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu u Zagrebu. 
vrijeme: 09.10.2018.
mjesto: Zagreb, Hrvatsko dizajnersko društvo

O knjizi će govoriti povjesničarke umjetnosti dr. sc. Ivana Mance, viša znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti, i Vesna Vuković, kustosica i članica kustoskog kolektiva BLOK, grafička dizajnerica Sanja Bachrach Krištofić, autori Marko Golub i Dejan Kršić te umjetnica Sanja Iveković. 

Umjetničko djelovanje Sanje Iveković prije svega obuhvaća konceptualnu umjetnost, videoumjetnost i performans, ali važno poglavlje njezinog rada pripada i grafičkom dizajnu, kojim se kontinuirano bavila od ranih 70-ih do kraja devedesetih godina. Unatoč tome, njen dizajnerski rad, kao i dizajnerski aspekti niza njenih umjetničkih projekata dosad uglavnom nisu obrađeni. Ova knjiga posvećena je upravo tome — s jedne strane naručenim dizajnerskim radovima, a s druge onim umjetničkim projektima Sanje Iveković koji ne samo imaju nezanemarivu grafičku dizajnersku komponentu, nego je za njihovo razumijevanje bitno razgovarati upravo o dizajnu, oglašavanju, masovnim medijima itd.

Knjiga na 125 stranica, na hrvatskom i engleskom jeziku, daje presjek dizajnerskih radova Sanje Iveković koji uključuje plakate za kulturne institucije i različite ženske organizacije, akcije i inicijative, promotivne kampanje, oblikovanje knjiga Grafičkog zavoda Hrvatske i Ženske infoteke, televizijske grafike za Radioteleviziju Zagreb 70-ih, no osim toga osvrće se i na nekoliko ključnih umjetničkih projekata iste autorice ovom prilikom iščitavanih iz dizajnerskog rakursa.

Opširnije >>>