Preskočite na glavni sadržaj

Završen 10. Festival prava djece

Nakon tri tjedna programskih aktivnosti, 12 600 gledatelja i sudionika u 20 gradova Hrvatske, 26. listopada je završio 10. Festival prava djece.
vrijeme: 26.10.2018.
mjesto: Zagreb
url: https://www.festivalpravadjece.com/
 

'Nitko od nas odraslih ne zna i ne razumije kako je biti dijete i mlada osoba u današnje vrijeme. Stoga ih treba  poticati  da se čuje njihov glas. Smatram da nam trebaju diskusije s mladima u što većoj mjeri, to je način da ih se čuje, da oni iznose suprotstavljena mišljenja, a da ih i odrasli vodimo i usmjeravamo. Kao psihologinja smatram da je izuzetno važno progovarati i diskutirati o pravima djece i stalno raditi na senzibilizaciji, a Festival prava djece to radi već punih 10 godina', rekla je Sanda Puljiz Vidović, prof. psihologije, ravnateljica Centra za djecu mlade i obitelj Velika Gorica.

 

Ovogodišnji festival bio je obogaćen brojnim radionicama među kojima je bila i ona imena 'Deset malih tajni velikih majstora: kako mediji i reklame utječu na nas?'. Na njoj su srednjoškolci imali priliku učiti o medijima, reklama i trikovima koji se koriste za dobivanje pažnje gledatelja.

 

'Osobno smatram ovaj Festival jedinstvenim i potrebnim, jer osvještava djecu i mlade o filmu kao mediju, medijskoj pismenosti i medijima općenito - a ono najvažnije, uči ih o važnosti poznavanja vlastitih prava u suvremenom društvu', istaknuo je komunikolog Domagoj Morić, voditelj radionice.

 

Festival prava djece startao je 9. listopada, a otvoren je kratkometražnim igranim filmom Tiho dijete redatelja Chrisa Overtona koji je ove godine osvojio Oscara za najbolje kratkometražno ostvarenje. Na festivalu je, između ostalog, prikazan i omnibus Duboki rezovi.

 

Izvor: HAVC