Preskočite na glavni sadržaj

Kratki utorak: Herzog i Dziworski o muškarcima na skijama

Novi Kratki utorak, koji će se održati 30. listopada, u 21 sat, u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu posvećen je remek djelima poetskog dokumentarizma s temom zimskih sportova.
vrijeme: 30.10.2018. 21 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.hfs.hr/
 

Kao najava nadolazeće zime prikazat će se dobro poznati klasik jednog od najvećih redatelja svih vremena Wernera Herzoga Velika ekstaza drvoresca Steinera, o dvostrukom svjetskom prvaku u skijaškim letovima, Švicarcu Walteru Steineru, najvećim dijelom sniman u meki slovenskog skakanja - na Planici, ali i dva filma u nas nažalost nepoznatog poljskog majstora Bogdana Dziworskog - nadrealni masterpis Skijaške scene s Franzom Klammerom u kojem autor dekonstruira zvjezdanu posturu u to vrijeme najvećeg austrijskog, ne samo skijaša nego sportaša, popularnog Kaiser Franza, kao i Nordijsku kombinaciju - poetsku minijaturu o borbi muškaraca na skijama sa surovom prirodom.

 

Sve ostale detalje vezane uz spomenute filmove potražite na ovoj poveznici.

 

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Filmovi se puštaju s digitalnih i filmskih kopija, imaju engleske titlove, ili su bez dijaloga, a ulaz na projekciju je 10 kn.

 

Raspored programa (76 min): 

 

Nordijska kombinacija (Dwobój klasyczny), Bogdan Dziworski, 1978., 11 min, HD file

Skijaške scene s Franzom Klammerom (Sceny narciarskie z Franzem Klammerem), Bogdan Dziworski, Gerald Kargl, Zbigniew Rybczyński, 1981., 20 min, HD file

Velika ekstaza drvoresca Steinera (Die große Ekstase des Bildschnitzers Steiner), Werner Herzog, 1974., 45 min, 16mm

 

Izvor: HAVC