Preskočite na glavni sadržaj

Kolaž splitskog Baleta uoči Dana hrvatskog Baleta

Uoči Dana hrvatskog baleta u subotu, 3. studenog, s početkom u 20 sati, Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će plesnu predstavu nazvanu 'Connect 2', plesni kolaž sastavljen od koreografskih uradaka Igora Kirova 'Pisma za njega' i 'From Side to Side'.
vrijeme: 03.11.2018. 20 h
mjesto: Split
url: http://www.hnk-split.hr/
 

Prije 142 godine, 4. studenog 1876., u kazališnom su programu praizvedbe opere Nikola Šubić Zrinjski u Zagrebu po prvi put bila navedena imena plesača i koreografkinje baletnih dijelova unutar opere. Taj se događaj smatra početkom profesionalnog bavljenja baletnom umjetnošću u Hrvatskoj, a Balet HNK Split obilježava ove godine taj datum po drugi put.


Večer će započeti koreografskim uratkom baletne pedagoginje Elene Nikolajve Tarantella u kojem će, uz tradicionalnu talijansku glazbu, plesati polaznice treće godine Baletnog studija. Slijedi nastup učenica grupe za moderni balet koje će otplesati koreografiju Septet Remusa Dimachea. Solisti i članovi ansambla splitskog Baleta izvest će Pisma za njega u koreografiji Igora Kirova, plesni komad poznat splitskoj publici iz diptiha Bernstein pleše, na skladbu možda i najznačajnijeg imena američke glazbe Leonarda Bernsteina Serenada za violinu, gudački orkestar, harfu i udaraljke Nakon Platonova simpozija. Potom će polaznice 4. i 6. godine Baletnog studija na glazbu iz filma Amelie izvesti koreografiju njihove pedagoginje Korane Bilan, nakon čega se na scenu vraćaju učenice grupe za moderni balet s izvedbom Step by Step, još jednom koreografijom Remsa Dimachea. Večer će zaključiti plesači splitskog Baleta izvedbom plesnog broja From Side to Side koreografa Igora Kirova na glazbu Balanescu kvarteta. 


Uz profesionalce, soliste i članove ansambla u ovoj će plesnoj večeri nastupiti i mlade polaznice Baletnog studija splitskog kazališta u dobi od sedam do 18 godina i na taj način predstaviti i budućnost splitskog baleta. Cijena ulaznice za ovu jedinstvenu večer posvećenu plesu je samo 30 kuna.