Preskočite na glavni sadržaj

'Brodolomke' najbolja predstava VII. Bobijevih dana smijeha

Festival komedija VII. Bobijevi dani smijeha pokazao je, kako je rečeno u utorak u Zagrebu, raznovrsnost i kvalitetu te velik broj uspjelih ženskih uloga, a najboljom predstavom festivala proglašena je dirljiva i tragična priča o četiri žene 'Brodolomke', prema predlošku Ane Maras Harmander u režiji Krešimira Dolenčića, koja je Dariji Lorenci Flatz donijela nagradu za najbolju žensku ulogu.
vrijeme: 30.10.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://www.histrion.hr/

Takvu je odluku, nakon odgledanih dvanaest predstava u konkurenciji ponajboljih recentnih produkcija komediografske literature iz Hrvatske i regije donio ocjenjivački sud koji su činili glumica Ankica Dobrić, kritičar Tomislav Kurelec te predstavnici publike, Mehmed Aganović i Branko Babac.

 

Festival je od 18. do 30. listopada prikazao predstave iz Zagreba, Varaždina, Karlovca, Osijeka, Zadra i Beograda koje su, po mišljenju ocjenjivačkog suda, pokazale veliku raznovrsnost u scenskom oblikovanju kao i niz visokih dometa.

 

Dodijeljene su četiri ravnopravne nagrade i dva posebna priznanja, a najboljom predstavom u cjelini proglašena je predstava Kazališta Moruzgva i Ludens teatra "Brodolomke", "koje su u brzom ritmu uklopile dojmljive interpretacije glumaca koji su bitno utjecali na oblikovanje teksta, ples i pjesmu u suvremenu komediju koja oduševljava gledatelje portretiranjem zanimljivih lica okupljenih u grupi koja alkoholizam kao sliku mnogih bolesti naše svakodnevice liječi plesom koji puni smisao dobiva nastupom pred publikom".

 

Ovogodišnje Bobijeve dane smijeha obilježio je i velik broj vrlo uspjelih uloga glumica koje su uz to često dale i znatan doprinos doradi teksta i cijele predstave, pa je ocjenjivački sud dodijelio dvije jednakopravne nagrade za najbolju žensku ulogu. Za "virtuozno odigranu" ulogu u "Brodolomkama" nagrađena je Daria Lorenci Flatz, "koja je silnom glumačkom energijom uz ples i pjevanje i vlastito kreiranje znatnog dijela teksta vrlo nijansirano interpretirala alkoholičarku koja 'ne pije, ali popije jer je to pitanje tradicije, mentaliteta...', kreirajući efektno istodobno i neodoljivo komičnu i dirljivo tragičnu sudbinu žene koja se ne uklapa u dominantne norme ponašanja".

 

Za ulogu Jozefine u "Tajkunima" Mire Gavrana u režiji Zorana Mužića i izvedbi Glumačke družine Histrion nagradu je dobila Ana-Marija Percaić, "za interpretaciju koja je u najboljoj histrionskoj tradiciji okrenuta publici, da bi sugestivnom karikaturalnošću epizodno lice dovela u prvi plan i predstavila sponzorušu kao grotesknu sliku poremećenih vrijednosti koje su zavladale dijelom našeg društva i medija".

 

Nagrade su na svečanom proglašenju upriličenom u Histrionskom domu u Zagrebu dobitnicima uručili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer i Bruno Marotti, unuk Josipa Bobija Marottija, kojemu je festival i posvećen.

 

Za ulogu Murka Munjine u predstavi "Kako je počeo rat na mom otoku" Ive i Vinka Brešana u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta iz Šibenika i zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle, Gavellin glumac Nenad Cvetko dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu. "On je ne samo vrhunskom interpretacijom teksta, nego i znakovitim šutnjama i govorom tijela stvorio kompleksno ljudsko biće, a i nijansiranu sliku posebnog mentaliteta", mišljenje je ocjenjivačkog suda.

 

Kao autorica teksta i interpretatorica naslovne uloge specijalno priznanje dobila je Jelena Hadži-Manev za predstavu "Nora – Trenutak pobune" u izvedbi Kazališta Tragači i KNAP-a iz Zagreba, "za originalno tumačenje složenosti stvaranja kazališne predstave i odnosa između glumaca i redatelja koji međusobnim nerazumijevanjem proizvode niz komičnih, ali i značenjski vrlo zanimljivih situacija".

 

Specijalno priznanje za kolektivnu glumačku izvedbu u predstavi "Bog masakra" Yasmine Reze u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina dodijeljeno je Sunčani Zelenika Konjević, Marinku Prgi, Robertu Plemiću i Ireni Terezi Prpić, "koji su svojim neodoljivo komičnim interpretacijama približili istaknuto djelo suvremene svjetske komediografije senzibilitetu naših gledatelja".

 

Glumačka družina Histrion ove je godine po sedmi put organizirala festival komedije Bobijeve dane smijeha u spomen na velikog glumca i komičara Josipa Bobija Marottija, jednog od utemeljitelja Dramskog kazališta Gavelle koji je od 1986. pa sve do 2010. redovito  i iznimno uspješno nastupao u predstavama Histriona, neprestano potvrđujući svoje izvanredno komičarsko umijeće i ljubav prema komediji. (Hina)