Preskočite na glavni sadržaj

'U slučaju rata' nagrađen na festivalu u Jihlavi

Film redatelja Jana Geberta, nastao u češko-hrvatskoj koprodukciji, osvojio je nagradu međunarodnog žirija sastavljenog od filmskih profesionalaca za najbolji dugometražni dokumentarni film na 22. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi. Osim toga, film je nagrađen i na 25. izdanju Astra Film Festivala u Rumunjskoj.
vrijeme: 30.10.2018.
mjesto: Češka Republika; Jihlava
url: http://www.ji-hlava.com/
Dugometražni dokumentarni film U slučaju rata Jana Geberta nastao u hrvatsko-češkoj koprodukciji (hrvatske producentice su Miljenka Čogelja i Dana Budisavljević, Hulahop) osvojio je nagradu Silver Eye za najbolji dugometražni dokumentarni film koju dodjeljuje međunarodni žiri sastavljen od filmskih profesionalaca.

 

'Jan Gebert i Radovan Sibrt su, kao redatelj i producent u usponu, pronašli zanimljiv način prikazivanja modernog antagonista koji uistinu predstavlja opasne tendencije trenutnog društva. Uz to, pristupaju mu na neophodno rigorozan način. Ovaj film prikazuje sveprisutnu sklonost nekih ljudi da manipuliraju drugima, a to uspjeva uz vrlo jasan filmski jezik', stoji u obrazloženju žirija 22. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi koji je trajao od 25. do 30. listopada. 

 

Na tom prestižnom češkom festivalu natjecao se i eksperimentalni film Aleša Suka Kraj svjetla nastao u produkciji Udruge Ukus te Pusti Dobre, pusti Vlatke Vorkapić nastao u produkciji kuće Fade IN. Cjeloviti popis nagrađenih na Jihlavi možete pronaći na ovoj poveznici

 

U slučaju rata je, osim u Jihlavi, nagrađen i u rumunjskom gradu Sibiu, točnije na Astra Film Festivalu. Dokumentarni film češkog filmaša proglašen je najboljim dokumentarnim filmom Srednje i Istočne Europe. Na istom festivalu je nagrađen i Nebojša Slijepčević (najbolji redatelj Srednje i Istočne Europe) za rad na filmu Srbenka. Na rumunjskom festivalu najboljim kratkometražnim dokumentarnim filmom proglašen je film Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka nastao u produkciji Hrvatskoj filmskog saveza. Popis pobjednika Astra Film Festivala, koji je trajao od 15. do 21. listopada, možete pronaći na službenoj stranici festivala.


Izvor: HAVC