Preskočite na glavni sadržaj

ZFF: Sanja Ravlić dobitnica Nagrade Albert Kapović za 2018.

Nagrada Albert Kapović Hrvatske udruge producenata dodijeljena je ove godine Sanji Ravlić za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma.
vrijeme: 11.11.2018.
Dobitnici je Nagrada uručena u nedjelju, na otvorenju Zagreb Film Festivala.  

Sanja Ravlić niz godina radi u audiovizualnom sektoru, a nagrađena je za svoju "stručnost, upućenost i iskustvo u međunarodnim odnosima i višegodišnji napor koji je uložila u hrvatski film, kao vrsna stručnjakinja u audiovizualnom sektoru i poznavateljica međunarodnih kulturnih politika".

"Izvrsnost, stručnost i predanost radu su jedino što uvažava", ističe se u obrazloženju nagrade, dodajući kako nema mnogo ljudi poput nje, koji su "nužni za izgradnju i razvoj funkcionalnih i uspješnih sustava u okvirima kulturne politike modernih demokratskih društava."

Ravlić je je bila u timu koji je osnovao HAVC, gdje je radila do prošle godine, pokrenuvši javne pozive za razvoj scenarija i projekata filmova i televizijskih djela, borivši se za međunarodne koprodukcije, očuvanje audiovizualne baštine, opstanak javne televizije, potičući potpisivanje međunarodnih ugovora o filmskoj koprodukciji i sudjelujući u pokretanju poticaja za izvoz filmskih usluga te "podižući svojim djelovanjem ugled hrvatskog filma na međunarodnoj sceni."

"Sanja je osoba koja svoje široko međunarodno obrazovanje, znanje, iskustvo, ideje, promišljanja, kontakte – oplemenjeno neiscrpnom energijom, entuzijazmom i kolegijalnošću – stavlja u službu javnih politika i stvaranja prostora za kreativni rad i napredak svojih sunarodnjaka", dodaje se.

Niz godina predstavljala je Hrvatsku u Eurimagesu, gdje je otvorila put hrvatskim manjinskim koprodukcijama, a i pokretačica je brojnih međunarodnih inicijativa poput Re-Act, Balkans’ Memory. Uključila je Hrvatsku u SEE Cinema Network, otvarala put hrvatskim filmašima kroz međunarodne radionice.

Godinama se zalagala za rodnu ravnopravnost u audiovizualnom sektoru. Bila je predsjednica radne skupine za rodnu ravnopravnost Eurimagesa i aktivno je djelovala u mreži EWA. "Svi njezini napori dosegnuli su vrhunac krajem prošle godine, kad je Vijeće Europe donijelo Preporuku o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru, u čijoj je izradi aktivno i sama sudjelovala", napominje se.

Sanja Ravlić je diplomirala komparativnu književnost i francuski jezik na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te produkciju na britanskoj Nacionalnoj filmskoj i TV školi. Od 1987. do 1994. je radila kao urednica u Dramskom programu HTV-a, a nakon završetka studija produkcije kao nezavisna filmska i TV producentica i producentica radijskih programa pri Svjetskoj službi BBC-ja u Londonu.

Bila je članica osnivačkog tima Hrvatskog audiovizualnog centra, gdje je radila od 2008. do 2017. godine, a od 2009. do 2016. je bila predstavnica Hrvatske u Upravnom odboru Eurimagesa, koprodukcijskom fondu Vijeća Europe i predsjednica Eurimagesove radne skupine za rodnu ravnopravnost. Članica je Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Hrvatske udruge producenta i Europske filmske akademije.

U povjerenstvu za dodjelu nagrade bili su Vanja Sremac, Vanja Andrijević, Sanja Borčić, Maša Udovičić i Robert Vidić. (Hina)