Preskočite na glavni sadržaj

VI. Zagrebački harfistički festival

U Zagrebu će se od 14.- 18. studenoga održati šesto izdanje Zagrebačkog harfističkog festivala. U koncertnim dvoranama Muzeja Mimara, Muzeja za umjetnost i obrt, Europskog doma i Nacionalne i sveučilišne knjižnice festival će ugostiti brojne ugledne goste.
vrijeme: 14.11.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://zagrebharpfestival.com/

Tim povodom ekipa HRT-ove emisije Dobrom jutro, Hrvatska ugostila je Tajanu Vukelić Peić, ravnateljicu festivala te desetogodišnju harfisticu Iskru Đuđik.

Ravnateljica Tajana Vukelić Peić govorila je o velikom međunarodnom harfističkom natjecanju koje će se ove godine održati u sklopu festivala.

U četiri kategorije za natjecanje se prijavilo 60 natjecatelja sa svih strana svijeta: Hrvatske, Slovenije, Srbije, Engleske, Francuske, Italije, Austrije,Turske, Rusije, Ukrajine, Singapura, SAD, Izraela, Finske, Litve, Estonje i dr. Među njima je i desetak natjecatelja iz hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Tatjana Vukelić Peić naglasila je kako je natjecanje otvoreno za javnost te pozvala sve zainteresirane.

Francuska je poznata kao zemlja harfe i njihova tradicija sviranja harfe je jako duga. Njihovu školu ove će godine na festivalu predstavljati Chantal Mathieau, predsjednica francuskog udruženja harfista (Association Internationale des Hrpistes Amis de la Harpe). Chantal Mathieau će nastupiti na koncertu otvaranja festivala 14. studenog u dvorani Muzeja Mimara uz Tajanu Vukelić Peić.

Na festivalu ćemo moći čuti i Isabelle Perrin, jednu od vodećih svjetskih harfistica, umjetničku ravnateljicu svjetskog harfističkog kongresa (World Harp Congess). Nastupit će uz ansambl Zagrebački solisti.

Prema riječima ravnateljice festivala, Tali Glaser, harfistica izraelske filharmonije još je jedno značajno ime koje festival predstavlja cjelovečernjim koncertom na isti datum. Milena Stanišić, profesorica na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu te solo flautistica Beogradske filharmonije Stana Krstajić održat će večernji koncert 17. studenog. Na Festivalu će se predstaviti i mladi umjetnici: harfistica Katja Šumečnik iz Slovenije, harfist Enea Cavallo iz Italije, pobjednik međunarodnog harfističkog natjecanja u Meksiku te naša Petra Barišić.

Zagrebački harfistički festival višestruko je pohvaljen od međunardne harfističke struke. O festivalu se može čitati na stranicama Francuskog Camac Voicea i Američkog World Harp Congres Reviewa. Velika vrijednost festivala je stručna utemeljenost.

Izvođači na festivalu su eminentni svjetski umjetnici, pobjednici najvećih harfističkih natjecanja. Također festival ima zadatak međunarodno predstaviti hrvatske umjetnike koji će se i na ovogodišnjem izdanju predstaviti solistički (Biserka Krčelić, Jasna Štiglić), u duu (Fermata) te u triu (Trio Ćiković).

https://kultura.hrt.hr/