Preskočite na glavni sadržaj

Ministri kulture EU-a raspravljali o programu Kreativna Europa

Ministri kulture zemalja članica EU-a raspravljali su u utorak u Bruxellesu o napretku u izradi programa Kreativna Europa za razdoblje 2021-2027, koji uključuje potporu za kulturu, audivizualne sektore i medije i za koji je Europska komisija predložila proračun u iznosu od 1,46 milijardi eura za sedmogodišnje razdoblje. 
vrijeme: 27.11.2018.
mjesto: Bruxelles

Okvirni program Kreativna Europa uključuje uz program kulture i program medija, gdje se stavlja veći naglasak na širenje medijske pismenosti, a u okviru toga razmatra se i potpora za kvalitetno novinarstvo.

"To se može povezati s drugom točkom o kojoj smo danas raspravljali, a koja se odnosi na pitanje dezinformacija u medijima i na pitanja medijske pismenosti. To je tema koja se vrlo aktivno otvara u svim državama članicama i u okviru koje se postavlja pitanje kako djelovati s jedne strane kroz zakonodavni okvir, a s druge kroz poticanje kvalitetnih medija i kvalitetnog novinarstva te s treće strane kroz razvijanje kompetencija građana da prepoznaju neprimjerena ponašanja", rekla je novinarima hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
Ministrica je rekla da je u ovom trenutku prerano reći koliko će sredstava za tu svrhu biti odobreno u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru (VFO).
"Naš je načelni stav da bi bilo dobro razmotriti povećenje proračuna s obzirom na širenje ovoga programa, ali to naravno ovisi o kompletnim pregovorima o proračunu EU-a, a što je vezano uz sadašanju situaciju, brexit i sve ostalo", rekla je ministrica.
Obuljen Koržinek u svom istupu na sastanku govorila je o problemu lažnih vijesti i dezinformacija.
"To je jako važno radi stvaranja i očuvanja povjerenja u demokratske institucije. Niz država danas otvoreno govori o tome kako se na njihov teritorij plasiraju lažne vijesti s područja izvan EU-a. Baltičke zemlje i Poljska su danas vrlo jasno spomenule upletanje svog istočnog susjeda u plasiranju lažnih vijesti", rekla je ministrica misleći na Rusiju.
Najavila je da će se u izradi novog zakona o elektroničkim medijima u Hrvatskoj pojačati kriteriji za elektroničke publikacije, to jest portale, koji će morati puno jasnije označavati izvore svojih vijesti.
"Radit ćemo na tome da ih obvežemo na određeni tip impresuma iz kojeg će građanima moći biti jasno je li pred njima ozbiljni medij ili netko tko distribuira informacije koje se pronalaze na različitim društvenim mrežama. U svakom slučaju problem moramo napasti sa svih strana", rekla je ministrica Obuljen Koržinek.
Ministrica je rekla da Hrvatska i druge države članice ulažu napore kako bi se stvorio regulatorni okvir koji će moći osigurati pravičnu naknadu umjetnicima, novinarima i svima onima koji stvaraju sadržaje.
Nazvala je "tipičnom dezinformacijom" da to znači smrt slobodnog interneta.
"Radi se o prijedlogu regulacije koja bi obvezala u prvom redu velike platforme poput Googlea, Facebooka isl. na kojima se događa ogromna evazija marketinških sredstava. Oni postaju glavni oglašivači i kao takvi zapravo distribuiraju medijske sadržaje koje prikupljaju s drugih izvora, a autorima tih sadržaja ne daju nikakvu naknadu. Sva nastojanja vezana uz autorska prava u sadašnjoj fazi idu prema tome da se u digitalnom vremenu osigura pravična naknada za one koji stvaraju sadržaje", rekla je ministrica. (Hina)

Vidi i:
https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=21502
https://www.consilium.europa.eu/hr/meetings/eycs/2018/11/26-27/