Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Tajni život baštine. 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj'

Hrvatski restauratorski zavod i Muzej za umjetnost i obrt priređuju svečano otvorenje izložbe 'Tajni život baštine. 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj' u utorak, 4. prosinca 2018. godine u 19 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
 
vrijeme: 04.12.2018.
mjesto: Zagreb, MUO
url: http://www.h-r-z.hr


(Zagreb, Strossmayerova galerija starih majstora HAZU-a, Carlo Maratti (pripisano) / kopija prema Rafaelu, Susret pape Lava I. Velikog s Atilom, 18. stoljeće. Stanje prije, tijekom i nakon radova, izvor: www.h-r-z.hr)


Hrvatski restauratorski zavod pridružio se obilježavanju Europske godine kulturne baštine brojnim aktivnostima, upućujući na raznovrsna obilježja konzervatorsko-restauratorskih radova na arheološkoj, nepokretnoj i pokretnoj baštini. Tijekom godine brojnim događanjima predstavljeni su počeci projekata koji se realiziraju iz fondova Europske unije, programi aktualnih obnova, kao i uspješno dovršeni projekti. Objavama na mrežnim stranicama, javnim predstavljanjima, predavanjima i izložbama cilj je potaknuti najširu javnost na veću uključenost u očuvanje kulturne baštine boljim razumijevanjem njezinih vrijednosti.

Središnje događanje bogatog programa Zavoda u Europskoj godini kulturne baštine jest izložba „Tajni život baštine“. Ova godina posvećena kulturnoj baštini sretno koincidira sa 70. obljetnicom sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj.

U svečarskom raspoloženju 70. rođendana, Zavod organizira izložbu kojom će posjetitelji na poučan i interaktivan način, u dijelovima prilagođen i najmlađima, upoznati najrazličitije aktivnosti i obilježja Zavodske djelatnosti, često nedostupne očima javnosti.

Da bi bit konzervatorsko-restauratorske djelatnosti bila što razumljivija posjetiteljima, osnovni pojmovi razjašnjeni su obiljem vizualnog materijala. Osim usporednih slikovnih primjera, ti pojmovi su utjelovljeni u fizičkom labirintu. Šetnjom kroz labirint otkrivaju se mogućnosti, izbori i zamke s kojima se u svakodnevnom radu susreću djelatnici Zavoda.

Budući da se sva istražena, konzervirana, restaurirana i prezentirana arheološka, nepokretna i pokretna kulturna baština nalazi, s obzirom na svoju vrstu, na izvornim mjestima ili pak u muzejima, galerijama i riznicama, priča o njezinu životu prije i nakon radova ispričana je dokumentacijom interpretiranom na vizualno atraktivan način. Prikazana baština nije se birala prema vrijednosnom kriteriju, nego prema jedinstvenosti - bilo da se radi o neuobičajenoj povijesti, radikalnim promjenama izgleda koje su slijedile ukus vremena, osobito velikim oštećenjima, ili o nesvakidašnjim tehnikama i tehnologijama. Svi prikazi potkrijepljeni su štiklecima o radovima ili o predmetu. Ujedno se u svakom dijelu izložbe mogu pronaći i zanimljivi (i šaljivi) podaci iz stručnog žargona, kao i specifični alati koji se upotrebljavaju u radu na pojedinim vrstama baštine.

Predstavljeno je i nekoliko predmeta na kojima su konzervatorsko-restauratorski radovi bili vrlo zahtjevni i izazovni, poput Radauševe skulpture iz ciklusa Krvavi fašnik, prsluka za spašavanje s broda Titanic ili kasnosrednjovjekovne pisanice. Relativno malu količinu izloženih predmeta dopunjava igra pronalaženja srodnih umjetnina u stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt.

Iako namijenjeni najmlađima, interaktivni sadržaji izložbe osmišljeni su da potaknu i privuku sve posjetitelje na angažirano upoznavanje materijala i tehnika koji „život znače“ konzervatorima i restauratorima (skriveni mikroskopski uzorci, slaganje mozaika, malo arheološko istraživanje, prepoznavanje različitih tkanja dodirom i dr.).

Izložbom „Tajni život baštine. 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj“ na poučan i interaktivan način posjetitelji mogu upoznati najrazličitije aktivnosti i obilježja djelatnosti bez koje baštinu ne bi bilo moguće sačuvati za buduće generacije.

Izložba je otvorena do 3. veljače 2019. godine. (HRZ)