Preskočite na glavni sadržaj

Staging a Play showcase / Ciklus radova Matije Ferlina u Ljubljani

U susjednoj Sloveniji, u tijeku je ciklus hrvatskog autora, koreografa i plesača Matije Ferlina. U organizaciji Emanata, Instituta za razvoj i afirmaciju plesa i suvremene umjetnosti, Ferlin se predstavlja sa tri predstave u okviru koncepta 'Staging a Play' unutar kojeg se tijekom posljednje 3 godine bavio postavljanjem i prevođenjem dramskih tekstova u jezik suvremenog plesa i pokreta.
vrijeme: 30.11.2018.
mjesto: Slovenija; Ljubljana
url: http://www.emanat.si/en/p

Iako Ferlin već potpisuje nekoliko radova koji uključuju neki oblik izvedbenog teksta (Samice, Istovremeno drugi, Mi smo kraljevi a ne ljudi, Sad Sam Lucky), u ovom se ciklusu autor prvi put suočava s kanonskim djelima dramske umjetnosti. Naravno, u skladu sa specifičnom poetikom koju je Ferlin dosad razvio u svom radu na drugim projektima, modus njihove inscenacije u okviru serije Staging a Play dovodi pod znak pitanja same temelje na kojima se koncept inscenacije u dramskom diskursu interpretira.

Prve večeri 30. studenog prikazana je Staging a Play: Staklena menažerija (2015), iduće večeri Staging a Play: Tartuffe (2017), a u nedjelju 2.12.  treći rad iz ciklusa u solo izvedbi samog koreografa; Staging a Play: Antigone (2018).

Sve tri predstave nastale su u suradnji Matije Ferlina sa autorskim timom s kojim kontinuirano surađuje (Mauricio Ferlin, Jasna J. Žmak, Goran Ferčec, Luka Prinčič, Saša Fistrić) te izvođačima iz Hrvatske i Slovenije, a također u sve tri, projektni partner je Mediteranski plesni centar s kojim Matija Ferlin usko i s godinama, sve više surađuje.

Ciklus se odvija u Staroj Mestnoj Elektrarni - Elektro Ljubljana, a organiziran je u suradnji sa Matijom Ferlinom i Zagrebačkim plesnim ansamblom koji je po prvi puta u Ljubljani izveo recentno nagrađen Staging a Play: Tartuffe (Nagrada hrvatskog glumišta za Najbolje koreografsko ostvarenje - Matija Ferlin, te Nagrada za Najbolje ostvarenje u plesu za izvođača - Darko Japelj).

Gostovanje predstava ostvareno je uz podršku Grada Pule te Ministarstva kulture RH.