Preskočite na glavni sadržaj

Obilježavanje 70. obljetnice smrti Franje Dugana starijeg

Ove godine u prosincu navršava se 70. obljetnica smrti istaknutoga hrvatskog orguljaša, skladatelja, pedagoga i glazbenoga pisca Franje Dugana starijeg (Krapinica kraj Zlatara, 11. rujna 1874. – Zagreb, 12. prosinca 1948.).
vrijeme: 11.12.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hdgu.hr/

Prigoda je to za prisjetiti se života i djela ove važne glazbene i umjetničke ličnosti s početka 20. stoljeća. Stoga je više institucija sudjelovalo u pripremanju programa obilježavanja, koji će obuhvatiti promociju nosača zvuka, predstavljanje knjige te koncert.

U utorak, 11. prosinca 2018. u 18 sati, u Dvorani Jure Petričevića, Palače Matice hrvatske na Strossmayerovu trgu 4, Matica hrvatska, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika i diskografska kuća Croatia Records predstavit će novi dvostruki album pod nazivom Franjo Dugan: Sabrana djela za orgulje kojim se prvi put prezentira cjelokupni Duganov opus za orgulje. Orguljaš Pavao Mašić sve je skladbe snimio na instrumentima iz Duganova vremena (na orguljama zagrebačke katedrale i orguljama sjemenišne crkve na Šalati), a portret iznimnoga glazbenika i tvorca prvoga značajnog orguljskog opusa u hrvatskoj glazbi bogato je dokumentiran i u popratnoj dvojezičnoj knjižici u boji na 56 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku.

U srijedu, 12. prosinca 2018. u 18 sati, u zgradi Muzičke akademije na Trgu Republike Hrvatske 12, Odsjek za muzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu priređuje promociju knjige Franjo Dugan st.: Glazbeni instrumenti. Riječ je o suvremenom pretisku jednog od najopsežnijih Duganovih glazbenih udžbenika objavljena 1944. pod naslovom Nauk o glasbalima s osobitim osvrtom na orgulje, u novom izdanju izdavačke kuće Kiklos (Zagreb, 2018) popraćena s 280 bilješki te više članaka i osvrta čiji su autori Snježana Drevenšek, Nedjeljko Fabrio, Tomislav Faulend Heferer, Juraj Kolarić, Alojzije Seder te niz profesora Muzičke akademije u Zagrebu: Goran Končar, Igor Lešnik, Pavao Mašić i Mladen Tarbuk. Knjigu će predstaviti urednik izdanja prof. dr. sc. Zvonko Benčić, recenzent akademik Nikša Gligo te dio autora: Snježana Drevenšek, Pavao Mašić i Mladen Tarbuk.

U srijedu, 12. prosinca 2018. u 20 sati, održat će se koncert u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, na kojem će orguljaš Pavao Mašić izvesti izbor Duganovih skladba za orgulje. Koncert se održava u organizaciji Oratorijskog društva crkve sv. Marka u kojoj je Dugan djelovao kao orguljaš i zborovođa vrlo cijenjenoga Oratorijskog zbora sv. Marka. (HDGU)