Preskočite na glavni sadržaj

Bacači Sjenki: Obrana i posljednji dani

Nova predstava Bacača Sjenki 'Obrana i posljednji dani' bit će izvedena 17. prosinca u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, s početkom u 19 sati.
vrijeme: 17.12.2018.
mjesto: Zagreb; Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
url: https://shadowcasters.blogspot.com/
 

Ovaj drugi po redu posthistorijski antispektakl Bacača sjenki (nakon "Bitke na Neretvi", iz 2016.) polazi od tekstualne triangulacije temeljnog postdramskog prostor/vremena izvedbe.

 

Ta tri tekstualna verteksa trokuta inspiracije su "Sokratova obrana (Apologija)" grčkog filozofa Platona, "Bent" američkog dramatičara Martina Shermana, te "Odbrana i poslednji dani" romanopisca Borislava Pekića, disidenta, potom žestokog protivnika srbijanskog predsjednika Miloševića.

 

U današnjoj entropiji podataka koja se umnaža eksponencijalno s protjecanjem vremena, pokušavamo preživjeti pod stalnim sukobom činjenica i “alternativnih činjenica”, koje su se još do jučer vezivale uz neki drugi pojam, neku drugu ideologiju, neki drugi događaj.

 

Stoga završna riječ u našoj kazališnoj sudnici postaje samo još jedan frazem u nizu fragmentiranih narativa, a izvedbena dramaturgija svoj predmet bavljenja do sada najradikalnije promišlja nudeći sudionicima izvedbe mogućnost da osude sve, pa i same sebe. A tko se ne bi htio osvetiti?

 

Ovo je predstava čiji tekst nastaje drastičnim sažimanjem izvornika u procesu istraživanja konteksta i subteksta, a bavi se vođenjem vertikalne dramaturgije kroz linearno vrijeme smisla i besmisla tijekom izvedbe u provokaciji sudioništva.

 

Trener, autor koncepta i redatelj: Boris Bakal

Sparing partner: Leo Vukelić

Izvođači: Bacači Sjenki

Suradnik na dramaturgiji: Nino Sorić

Kostimografkinja: Ivana Bakal

Scenograf: Boris Bakal

Oblikovanje: Mare Šuljak

Suradnici: Saša Bogojević, Domagoj Klasić, Nenad Barić i dr.

Produkcija: Bacači Sjenki, multimedijalna umjetnička organizacija

Partneri: FRU (Bitola, Makedonija)

Podrška: Ministarstvo kulture republike Hrvatske, Ured za kulturu grada Zagreba

Vrijeme trajanja: 80 minuta