Preskočite na glavni sadržaj

SNG Drama Ljubljana s predstavom 'Zid, jezero' Dušana Jovanovića u petak u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) ugostit će u petak, 21. prosinca, Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana iz Slovenije s predstavom 'Zid, jezero' prema tekstu slovenskog dramatičara Dušana Jovanovića i u režiji Miloša Lolića.
vrijeme: 21.12.2018.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr

Kako se ističe u najavi, Jovanovićev tekst praizveden 1989. neobičan je i moćan tekst nastao kao mješavina različitih žanrova, koji gledatelja vještom kombinacijom elemenata trilera i senzualne melodrame doslovno usisava u svijet svojih tajni.
 
Komad je postavljen u dnevnoj sobi, podijeljen zidom kojeg su Rudi i Lidija, bračni par, podigli davno. Dok posjete primaju odvojeno, oboje imaju vlastitu verziju priče o dramatičnim i sudbonosnim događajima od prije četrnaest godina koji su im zauvijek promijenili živote.
 
Rudi i Lidija tumače događaje iz prošlosti "drugačije", do apsurdnosti različitih pogleda, a gledatelji slijede međusobno suprotstavljene točke gledišta jedne paralelne pripovijesti. U zabavnim odstupanjima lako se otkrivaju tipična obilježja dezintegracijskih odnosa bračnih parova.
 
"'Zid, jezero' nadrealna je drama iz nečijeg susjedstva, u zemlji pred raspadom i na rubu nezamislivo krvoločnog rata. Zidovi, koje su izgradili ljudi u podjelama, jezero, u kome su potopljena djeca, kuća koja je izgorila. Kakva je rekonstrukcija uopće moguća i što bi se to trebalo vratiti?", stoji u najavi.
 
Igraju Polona Juh, Saša Mihelčič, Branko Šturbej i Saša Tabaković. Dramaturginja je Darja Dominkuš, scenografiju je osmislila Jasmina Holbus a kostime Sara Smrajc Žnidarčič, dok je svjetlo oblikovao Aleš Vrhovec.(Hina)