Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedba 'Trojice u Trnju' u varaždinskom HNK-u

Uspješnu i dinamičnu godinu Hrvatsko će narodno kazalište u Varaždinu zaokružiti posljednjom ovogodišnjom praizvedbom, a riječ je o predstavi 'Trojica u Trnju', rađenoj prema pustolovnom romanu Pavla Pavličića, koja će biti izvedena 30. prosinca.
vrijeme: 30.12.2018. 18 h
mjesto: Varaždin, HNK, Augusta Cesarca 1
url: http://www.hnkvz.hr/
 

"Trojica u Trnju" je vrlo popularan roman među osnovnoškolcima, ali nikad dosad nije adaptiran niti izvođen u profesionalnim kazalištima, naglasila je redateljica i dramaturginja predstave Ksenija Krčar na konferenciji za novinare održanoj u petak u Klubu Europa media varaždinskog HNK.

 

Rekla je i kako je nekoliko godina predlagala taj naslov jer je bila oduševljena romanom, baš kao i njezino dijete što je, kaže, bio dodatni poticaj.

 

"Mislim da je riječ o jednom od najzanimljivijih romana za djecu u hrvatskoj književnosti i presretna sam što mi je pružena prilika dramatizirati ga", izjavila je Krčar.

 

Radnja romana smještena je u '80-e, godine kad još nije bilo mobitela i ostale suvremene tehnologije, a predstava počinje nestankom mladog Hrvoja, jednog od trojice najboljih prijatelja koji se spletom okolnosti nađu usred prave pustolovine.

 

"Pratimo kriminalističku priču u koju ulaze i pljačka banke, i raznorazni zlikovci. Svatko ima neke 'korisne' informacije, neki od likova završe i u bolnici, neki u policiji... Vrlo pustolovna, zanimljiva kriminalistička priča", istaknula je redateljica.

 

Uloga Hrvoja povjerena je mladom, ali već uvelike afirmiranom varaždinskom glumcu Filipu Eldanu koji je naglasio kako je u romanu, pa tako i u predstavi, najvažnije prijateljstvo.

 

"Prijateljstvo je arhetipsko, aktualno u bilo kojem vremenu, a ova predstava pokazuje i dokazuje da su ljudi, prijatelji oko tebe, najvažniji uvijek i svugdje", kazao je Eldan te dodao  da je riječ o predstavi koja je izvanredan spoj iskusnih i mladih glumaca koji jedni druge nadopunjuju.

 

Uz Filipa, u predstavi glume mladi glumci Jakov Jozić (Braco), Ognjen Milovanović (Tut) i Karolina Horvat (Biba), dok su uloge odraslih povjerene Mariji Krpan, Jagodi Kralj Novak, Nikši Eldanu, Bruni Kontrecu i Zdenku Brleku.

 

Scenograf je Leo Vukelić, kostimografkinja Žarka Krpan, a skladatelj Vid Novak Kralj.

 

"Pavao Pavličić, pisac poznat djeci i odraslima, dobio je nekoliko nagrada za svoje kriminalističke romane, a odlika 'Trojice u Trnju' je upravo nevjerojatan zaplet, napetost koja zaokupi čitatelja", naglasila je kazališna dramaturginja Vesna Kosec Torjanac te dodala da je roman na sceni dobio još jednu 'notu' duhovitosti i komike pa vjeruje da će u predstavi jednako uživati djeca i odrasli.

 

Predstava "Trojica u Trnju" bit će praizvedena na Velikoj sceni varaždinskog HNK, u nedjelju, 30. prosinca, s početkom u 18 sati. (Hina)