Preskočite na glavni sadržaj

Umro glumac Ivo Gregurević

Hrvatski dramski umjetnik, glumac Ivo Gregurević iznenada je u srijedu navečer umro u 66. godini života u Zagrebu, potvrđeno je Hini u zagrebačkom Gradskom kazalištu Gavella. 
vrijeme: 02.01.2019.

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali kod  Orašja 1952. godine.
Studirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Debitirao je 1977. u filmu Bogadna Žižića "Ne naginji se van" glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj.
Iste je godine snimio kultni film Antuna Vrdoljaka "Mećava" u kojemu igrao lik Ivana.

Zadnjih dana snimao je ulogu u novom filmu Ivana Gorana Viteza.

Tumačio je rabijatne i grube "narodske tipove" poput otmičara u "Osuđenima" (1978.) Zorana Tadića i istražitelja u filmu Krste Papića "Život sa stricem" (1988.).
U igranoj seriji "Velo misto" snimanoj od 1979.-1981., koju je režirao Joakim Marušić, Gregurević je igrao ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu.
Film Čaruga snimio je 1991. godine. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše. Tijekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz iznimno zapaženih velikih uloga na filmu. U kazalištu je, između ostalih, igrao i u dramama Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže i Držića.
Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film "Šokica" i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji "Duga mračna noć". Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor.
Godine 1995. u Orašju je pokrenuo festival "Dani hrvatskog filma". Ivo Gregurević iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak kazališnih predstava. (Hina)


HRT: In memoriam program Ivi Gregureviću

U povodu smrti jednog od najvećih hrvatskih glumaca Ive Gregurevića Hrvatska radiotelevizija (HRT)  3.1. priprema poseban In memoriam program na Prvom i Trećem programu (HTV1 I HTV3). Opširnije >>>
 

Foto: Almir Panjeta/PIXSELL (preuzeto sa hrt.hr)