natječaj

Natječaj za dizajnere na temu kazališnih heroina


prijava: 10.11.2016.
mjesto: Omiš

Pozivaju se svi zainteresirani dizajneri da se prijave na natječaj za sudjelovanje na nekonvencionalnoj, interdisciplinarnoj modnoj reviji, inspiriranoj protagonisticama, prkosnim ženama - svevremenskim kazališnim heroinama, koja će se održati 19. studenoga, u kazališno koncertnoj dvorani Mali Princ u Omišu. Rok za prijavu je 10. studenoga.

Riječ je o natječaj za dizajnere konceptualnog, modnog i odjevnog dizajna koji će odgovoriti na jednu od tema, kazališnih junakinja; Judita, Ana Karenjina, Nora (Kuća lutaka), Emma Bovary (Gospođa Bovary), Lijepa Helena, Antigona, Lady Macbeth, Medeja i Penelope.

Modnom revijom kroz fizički prikaz naglasi ćemo duhovnu moć književnih i kazališnih heroina koje su izazivale požudu, ali istovremeno bile mudre i snažne žene. One su utjecaj na društvo činile vođene snažnim ženskim instinktom, emocionalnom kompleksnošću i inteligencijom. Modnom revijom stavljamo ih u kontekst današnjih ikona koje otvaraju rodni diskurs kroz naglašenu svevremensku žensku ulogu i snagu, kako u obitelji, tako i u društvu.

Predstavljena kolekcija pojedinog dizajnera može odgovarati odabranoj junakinji - prema jednoj crti njezina karaktera, po atmosferi ili osjećaju koji je u vama (dizajnerima/dizajnericama) navedeni ženski lik izaziva. 

Svaki dizajner, u suradnji s organizatorima, oblikovat će koncept kojim će pismeno obrazložiti na koji način predstavljena kolekcija odgovara karakteru odabrane junakinje. Dakle, brend, osim vizualno predstavit će se i pisanim oblikom  kroz preispitivanje jedinke, njezina ideala ljepote, slobode te općenito identiteta žene u današnjem društvu.

UVJETI NATJEČAJA
Dizajneri sudjelovanjem dobivaju pet modela, profesionalnu šminku i fotografa te medijsku popraćenost portala, lokalnih televizija i dnevnih novina.
PRIJAVA NA NATJEČAJ
Prijava na Natječaj treba sadržavati slijedeće:
- naznaka u naslovu „Kazališne heroine“
- pet fotografija modela od prošlih kolekcija (fotografija u boji)
- kratku biografiju
- kratak opis o kolekciji koju bi predstavljali, kao i obrazloženje kojoj od navedenih heroina odgovara vaš dizajn / kolekcija
-kontakt telefon
*Napomena: Vaša kolekcija ne mora izravno odgovarati navedenoj temi / heroini, već njezinom karakteru i ulozi u današnjem društvu. Za oblikovanje koncepta kolekcije, s obzirom na odabrani lik, imat čete potpunu pomoć naših stručnjaka, profesora književnosti i knjižničara.
 
Prijavu, kao i sve upite izvršiti na mail: julijatomasovic@gmail.com

Prijave na Natječaj ocjenjivat će organizatori događaja Julija Tomasović, umjetnica, dizajnerica, organizatorica Fashion 60tke (modne revije u autobusu) i GREEN FORETA eko-art designa te Petar Buljević, direktor Centra za kulturu Omiš i profesor književnosti, uz pomoć stručnog žirija. Odluka će se donijeti na temelju kreativnosti i kvaliteti izvedbe gotovih proizvoda koji su odgovorili na zadani koncept kazališnih i književnih heroina.

(M.K., 20.10.2016)