Preskočite na glavni sadržaj

Prvi hrvatski nastup američke grupe Garbage na INmusic festivalu

Američki rock bend Garbage imat će na ovogodišnjem INmusic festivalu, koji će se održati na zagrebačkom Jarunu od 24. do 26. lipnja, svoj prvi nastup u Hrvatskoj, a to će biti i jedan od zasad najavljena samo dva njihova koncerta u ovom dijelu Europe.
vrijeme: 24.06.2019.
mjesto: Zagreb
url: https://hr-hr.facebook.com/INmusic.festival/
Zagrebački koncert, koji je bend u petak s oduševljenjem najavio i na svojim Facebook stranicama, slijedi nakon nastupa u New Orleansu i otvara njihov ljetni niz nastupa u okviru kojih odlaze još u Bugarsku, Francusku, Španjolsku, Veliku Britaniju i Irsku.
 
Rock četvorka, predvođena Butchom Vigom i Shirley Manson na sceni je više od 20 godina, a hrvatski obožavatelji moći će ih napokon vidjeti uživo u okviru sve jačeg lineupa 14. INmusic festivala, za koji su već najavljeni The Cure, Foals, LP, Kurt Vile & The Violators, Frank Turner & The Sleeping Souls te Peter, Bjorn and John.
 
Garbage je projekt glazbenika i producenata Butcha Viga, Dukea Eriksona i Stevea Markera koji su još 1993. počeli raditi na zajedničkim pjesmama. Škotska pjevačica Shirley Manson priključila im se 1994. godine nakon turneje sa svojim dotadašnjim bendom.
 
Butch Vig je radio s mnogim rock grupama, a najpoznatiji je kao producent legendarnog Nirvaninog albuma "Nevermind" i suradnjama sa Sonic Youth i Smashing Pumpkins. NME ga je 2012. uvrstio među top 10 najboljih producenata na svijetu.
 
Singlove s prvog albuma Garbage je počeo objavljivati 1995. afirmiravši se pjesmama "Stupid Girl" i "Only Happy When It Rains" koje su ih dovele do vrha top lista i nominacija za niz glazbenih nagrada, između ostalog i do tri Grammy nominacije.
 
Uspjeh su nastavili drugim albumom "Version 2.0" koji je osvojio dvije Grammy nominacije, a kritičari su ga proglasili jednim od najboljih albuma 1999.
 
Poziciju su ojačali i radeći na soundtracku za 19. film o Jamesu Bondu, naslovnom pjesmom "The World Is Not Enough" koja je 1999. bila jedna od najprodavanijih pjesama.
 
Uslijedilo je izdavanje trećeg studijskog albuma "Beautiful Garbage" (2001.), a nakon  albuma "Bleed Like Me" 2005.  bend je najavio da se na neko vrijeme razilaze.
 
Tri godine kasnije vraćaju se na scenu s kompilacijskim albumom "Absolute Garbage", a službeno se ponovno okupljaju 2011. Godinu dana kasnije objavili su album "Not Your Kind of People", a 2016. godine "Strange Little Birds".
 
Ove godine očekuje se njihov sedmi studijski album, kojeg će, najavljuje INmusic festival, zagrebačka publika ovoga ljeta imati prilike uživo poslušati na jarunskim otocima. (Hina)