Preskočite na glavni sadržaj

Kazališni ponedjeljak u Teatru na Trešnjevci

Teatar na Trešnjevci Centra za kulturu Trešnjevka u 2019. godinu ulazi s programom Kazališni ponedjeljak. Time ponedjeljak postaje dan rezerviran za kazalište, a u veljači će publika moći pogledati tri predstave koje tematiziraju ljubavne teme…
vrijeme: 04.02.2019.
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1
url: http://www.cekate.hr/kat/tnt/aktualno-teatar-na-tresnjevci/
 

To su predstave: „Titon“, „Ivana u svijetu bajki“ te stand-up komedija „Rat i ljubav“. Prvi tjedan veljače, odnosno ponedjeljak 4. veljače s početkom u 20 sati, donosi premijeru predstave „Ivana u svijetu bajki“ autorice Frane Marije Vranković, nastalu u suradnji Kazališta Smješko i Teatra na Trešnjevci. Riječ je dokumentarno-igranoj predstavi o životu Ivane Brlić Mažuranić (Mirta Zečević) i njezinoga muža Vatroslava Brlića (Hrvoje Zalar) u Slavonskom Brodu, koja prikazuje njihov odnos nakon 31 godine zajedničkoga života.  Postvalentinovski tjedan, 18. veljače u 20 sati donosi prvu reprizu predstave „Titon“ Vlatke Vorkapić nastalu u suradnji Teatra Erato i Teatra na Trešnjevci, koja je oduševila gledatelje na premijeri. U njoj se božica zora Eoja (Judita Franković Brdar) zaljubljuje u smrtnika Titona (Žarko Potočnjak, Vladimir Posavec-Tušek, Marko Braić) za kojeg je u Zeusa zamolila vječni život, ne sluteći da je napravila kobnu grešku. Za gledatelje predstave organizirano je čuvanje djece, odnosno dječja radionica od 18 do 22  sati u prostorijama Centra za kulturu Trešnjevka. Kraj mjeseca također će biti u znaku ljubavi te će 25. veljače u 20 sati u TNT-u gostovati stand-up komedija „Rat i ljubav“ Velimira Pšeničnika Njirića u produkciji Kulturno športske braniteljske udruge.


#

Od samoga osnutka Društvenog doma na Trešnjevci 1980. godine dvorana današnjeg Centra za kulturu Trešnjevka mjesto je okupljanja kazališnih umjetnika. U dvorani su probe i predstave održavala zagrebačka javna kazališta poput Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, Zagrebačkoga kazališta mladih, Kazališta Trešnja i Zagrebačkoga kazališta lutaka. Takav oblik aktivnog korištenja dvorane u svrhu nastanka kazališnih predstava doveo je do toga da se 2005. godine, nakon što su predstave javnih zagrebačkih kazališta prestala izvoditi predstave u Centru za kulturu Trešnjevka, organizirao Teatar na Trešnjevci  (TNT) kao platforma za kazališni izričaj. Tako je 5. listopada 2018. premijerno izvedena predstava „Judith French“ Vlatke Vorkapić u produkciji Ars Septime kao diplomski ispit iz produkcije Lidije Ivande koji je osvojio pet nagrada (Nagrada hrvatskoga glumišta za najbolju glumicu, Nagrada Fabijan Šovagović Festivala glumca, Nagrada za najbolju glumicu i nagrada za najbolju autorsku glazbu Marulićevih dana). Rad Teatra na Trešnjevci intenzivirao se nakon što je potkraj siječnja 2012. godine dvorana uređena i modernizirana, a od 2014. godine s Gradom Zagrebom sklopljen je ugovor o financiranju premijera četiri predstave kazališta s nezavisne scene. Od tada do danas Teatar na Trešnjevci ostvario je suradnje i koprodukcije s kazalištima s nezavisne scene i to s Dječjim kazalištem Smješko, Teatrom Tirena, Umjetničkom organizacijom „Točka na i“, Malim hrvatskim kazalištem Kiklop, Teatrom manje je više, Aplauz Teatrom, Teatrom 2000, KUFER-om, Kazalištem Montažstroj, Kazalištem Moruzgva, Teatrom Puna kuća, Kazalištem Prijatelj, Scenom Adam, Umjetničkom organizacijom Teatrum i drugima.  U sezoni 2016/17. u suradnji s Udrugom za dramski odgoj mladih DOM Teatar na Trešnjevci producirao je vlastitu predstavu za odrasle „Svetica u tami“ u režiji Ivane Peroš (premijera 22. listopada 2016.).

U sezoni 2018./19. Teatar na Trešnjevci nastavlja suradnju s Dječjim kazalištem Smješko, Kazalištem Prijatelj, Umjetničkom organizacijom Tragači, Teatrom Erato i plesnom umjetničkom organizacijom Marmot.