Preskočite na glavni sadržaj

'Bakrene sove' – stota knjiga Pavla Pavličića

Predstavljanje stote knjige Pavla Pavličića 'Bakrene sove' i drugog kola izabranih djela održat će se u četvrtak, 17. siječnja, u 18 sati, u Društvu hrvatskih književnika (Trg bana Josipa Jelačića 7/I).
vrijeme: 17.01.2019. 18 h
mjesto: Zagreb; Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I
url: https://mozaik-knjiga.hr/
 

Uz autora na promociji sudjeluju: Julijana Matanović, Zlatko Kramarić, Anja Šovagović Despot i Zoran Maljković.

 

'Bakrene sove' fantastični je triler o pokušaju da se matematički izračunaju budući događaji. U zgradi Državnog arhiva konzervatori otkrivaju tajnu sobu, a u njoj crteže na kojima je netko – još na međi XIX. i XX. stoljeća – prikazao vedute današnjega Zagreba, sa svim zgradama koje su nastale u najnovije vrijeme. Pokazat će se i da su se izračuni – koje junaci priče također pronalaze – najprije ticali umjetnosti, potom povijesti i politike, a na kraju i samih fizikalnih fenomena. U Zagrebu je postojalo tajno društvo koje se time bavilo, a njegovi članovi bile su i osobe koje su u hrvatskom javnom životu ostavile znatnoga traga (one je crteže, recimo, izradio Vlaho Bukovac). Društvo je bilo aktivno u posljednjih stotinjak godina, a nije isključeno da i dalje postoji. U napetoj priči dotiču se – na literaran način – mnoga dalekosežna svjetonazorska pitanja.

 

U svojoj stotoj knjizi Pavao Pavličić ponovo se vraća žanru koji ga je – romanom Večernji akt – ujedno i proslavio, a to je fantastika. Baš kao i slavnom prethodniku i u novom romanu autor u napetoj priči pripovijeda o čovjekovoj vječnoj želji za vlašću i moći i odgovara na pitanje trebamo li dobiti sve ono o čemu cijeli život maštamo i što želimo.

 

O autoru:

 

Pavao Pavličić rođen je 16. kolovoza 1946. godine u Vukovaru gdje je završio osnovnu i srednju školu, a nakon toga uputio se u Zagreb kako bi započeo studij na Filozofskom fakultetu, gdje je 1969. godine uspio diplomirati komparativnu književnost i talijanski jezik. Doktorirao je 1974. godine tezom iz područja metrike. Svoju karijeru kao jedan od najpoznatijih književnika malo novije generacije započeo je kao novelist kada je objavio velik broj pripovijetki gdje možemo ubrojiti njih nekoliko, a to su: “Vilinski vatrogasci”, “Dobri duh Zagreba”, “Slobodni pad”, “Vodič po Vukovaru”, “Prolazna soba”. Naravno tu je još veliki broj pripovijetki koje nismo sve naveli, ali možete zamisliti kako se radi o zaista bogatom stvaranju i prije svega naslijeđu.

 

Izvor: Mozaik knjiga