Preskočite na glavni sadržaj

Filmski četvrtak u HDA: Hrvatska prije 70 godina

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke, na Filmskom četvrtku u Hrvatskom državnom arhivu prikazat će se četiri broja Pregleda iz 1949. godine. Projekcija se održava 17. siječnja u dvorani Katalozi Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu 21 u Zagrebu, s početkom u 18 sati.
vrijeme: 17.01.2019. 18 h
mjesto: Zagreb; Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21
url: http://www.arhiv.hr
 

Nakon Drugog svjetskog rata Jadran film pokrenuo je filmski žurnal Pregled, koji je gledateljima u kinima sve do 1950. godine jednom mjesečno donosio vijesti iz NR Hrvatske. Kako je Hrvatska izgledala prije 70 godina, posjetitelji Filmskog četvrtka u Hrvatskom državnom arhivu vidjet će u odabrana četiri broja Pregleda iz 1949. godine.

 

Mnoge reportaže svjedoče o zahuktavanju provedbe petogodišnjeg plana započetog 1947. i nude usporedbe sadašnjosti i prošlosti. Posebno je zanimljiva reportaža o pogrebu pjesničkog i političkog velikana socijalizma Vladimira Nazora, a znakovita je reportaža o boravku grčke djece u Jugoslaviji, koja svjedoči o tadašnjem stavu Jugoslavije prema Grčkom građanskom ratu.

 

Program je priredio filmski arhivist Mladen Burić, a povjesničar dr. sc. Ivica Šute će se, po završetku projekcije, osvrnuti na prikazane reportaže.

 

Više o programima Hrvatskog državnog arhiva pronađite na službenoj stranici.

 

Izvor: HAVC