Preskočite na glavni sadržaj

Riječki glumci-lutkari sudjeluju na radionici u Galwayu

Glumci-lutkari Gradskog kazališta lutaka Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković u okviru programskog pravca Dječja kuća projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci sudjeluju u radionici senzornog kazališta 'Hear Our Voice', koja se održava u drugoj Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, irskom Galwayu, izvijestili su iz GKL Rijeka.
vrijeme: 17.01.2019.
mjesto: Irska; Galway
url: https://rijeka2020.eu/
 

Radionica se održava od 15. do 18. siječnja u organizaciji Galway Autism Partnershipa i tima Galway 2020.

 

GKL Rijeka je u okviru programskog pravca Dječja kuća pokrenuo program Senzorno kazalište, namijenjen djeci s različitim poteškoćama u razvoju. Tako je prošlog ljeta na festival namijenjen djeci Tobogan u Rijeci bila pozvana umjetnička terapeutkinja Phillida Eves iz Galwayja pa je održala četiri radionice za djecu, roditelje, odgajatelje, pedagoge i učitelje, pod nazivima „Naša divna osjetila“ i „Mulitsenzorna učionica“, na temu senzornog kazališta.

 

Ondje su djeca s roditeljima mogla izrađivati različite jednostavne senzoričke alate i predmete te se okušati u igri s njima. Obje su radionice bile vrlo tražene i odlično posjećene, navodi GKL Rijeka.

 

„Ideja je da kroz programe radionica za djecu i obitelji te odgajatelje, kao i kroz različite interaktivne kazališne predstave malih formi u kojoj sudjeluju i djeca, predstavimo ovu u posebnu i u svijetu već razvijenu kazališnu formu koja do sada nije bila prisutna na hrvatskoj kazališnoj sceni za djecu“, navela je ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir.

 

To je senzorno kazalište, posvećeno upravo kazališnom radu s djecom i za djecu s različitim oblicima poteškoća u razvoju koja uključuje i terapeutsko lutkarstvo, a koju vode kazališni stručnjaci i umjetnički terapeuti, istaknula je.

 

„Unutar programske linije EPK Dječja kuća, želja nam je educirati umjetnike GKL za izravan rad s djecom s različitim poteškoćama u razvoju, a kako je irski grad Galway također Europska prijestolnica kulture 2020. godine, odlučili smo zajedno združiti snage u ovom jedinstvenom projektu“, navodi ravnateljica GKL-a Lupi Alvir.

 

Za projekt „Hear Our Voice“ Galway Autism Partnership je angažirao Tima Webba, suosnivača i bivšeg umjetničkog ravnatelja poznatog kazališta Oily Cart iz Velike Britanije s velikim iskustvom u području senzornog kazališta, za održavanje četverodnevne radionice multisenzornog kazališta i umjetnosti. Lokalni umjetnici će u sklopu radionice surađivati s riječkim glumcima-lutkarima na razvoju iskustvene, interaktivne predstave za mlađu publiku s različitim poteškoćama u razvoju.

 

Glumci-lutkari Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković koautori su doživljajne kazališne predstave za bebe „Gdje su nestale čarapice?“, prve interaktivne predstave za bebe u Rijeci u produkciji GKL Rijeka. Predstava je namijenjena djeci od osam mjeseci do tri godine, a nastala je u suradnji s Udrugom za sindrom Down – Rijeka 21. (Hina)