Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo mladi hrvatski glumac Robert Budak

U nedjelju je u 27. godini preminuo hrvatski glumac Robert Budak, član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih i dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta (2017.) za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za niz likova koje je tumačio u predstavi 'Taksimetar' u produkciji Teatra Exit iz Zagreba.
vrijeme: 27.01.2019.
mjesto: Zagreb
url: https://hr-hr.facebook.com/zekaem
Robert Budak rodio se 21. ožujka 1992. u Zagrebu. Studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu završio je 2017, a te iste godine postao je stipendist, potom i član ansambla ZKM-a.


U matičnom je kazalištu nastupao u predstavama „Sherlock Holmes”, „Alisa u Zemlji čudesa”, „Tit Andronik”, „Zdrav i čisti dom, to je baš po mom”, „Proba orkestra” te „Huddersfield”. Glumio je i u drugim zagrebačkim kazalištima, velikom broju radijskih drama, televizijskim serijama „Stipe u gostima” i „Horvatovi” te filmovima među kojima je moguće izdvojiti „Zagreb Cappuccino”, „S one strane”, „F20”, „Buđenje u strahu”. Zapaženu, naslovnu ulogu ostvario je u predstavi „Romeo i Giulietta” na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014.


'Ono što je zajedničko svim Robertovim glumačkim ostvarenjima zapravo je istodobno i potpuno jednostavno; od prve probe pa sve do posljednje predstave izvedene prije dva dana, Robert se iskreno i bez ostatka radovao kazališnom stvaranju te je velikodušno dijelio to što bi sam pritom izgradio. No možda i važnije od toga, Robert je pritom svojim nesputanim veseljem podržavao i poticao izvedbe kolega s kojima je dijelio scenu, a upravo se u toj velikodušnosti prepoznaje istinski talent.


Napustio nas je jedan od najvažnijih glumaca mlađe generacije, ali zasigurno i čitavog hrvatskog glumišta, prekrasan i darovit mladić, dragi kolega i prijatelj, ostavivši za sobom golemu, nenadoknadivu prazninu. Pa ako je nakon svega zaista tek šutnja, nama ostaje uspomena na Robijev smijeh, da je svako toliko i bez oklijevanja barem na trenutak prekine.', napisano je na Facebook profilu Zagrebačkog kazališta mladih.


Izvor: ZKM