Preskočite na glavni sadržaj

Uređenje budućeg Muzeja grada Rijeke u Palači Šećerane

Radovi na preuređenju Palače Šećerane u Rijeci, odnosno nekadašnje upravne zgrade tvorničkih kompleksa rafinerije šećera iz 18. stoljeća i tvornice 'Rikard Benčić', u novo sjedište Muzeja grada Rijeke, teku u skladu s planovima, zaključeno je u ponedjeljak, pri obilasku Palače predstavnika Grada Rijeke, Muzeja grada Rijeke i drugih institucija koje sudjeluje u obnovi i preuređenju.
vrijeme: 28.01.2019.

Palača šećerane u industrijskom kompleksu Rikard Benčić  jedna je od građevina koje su do 90-tih godina 20. stoljeća činile industrijski kompleks koji je kroz povijest bio središte industrije u zapadnom dijelu Rijeke. Palača Šećerane zaštićeno je kulturno dobro od 1970. godine.

S tijekom radova su se upoznali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Gradskog vijeća Rijeke Andrej Poropat, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, autorica postava budućeg Muzeja grada Rijeke Nikolina Jelavić Mitrović, ravnatelj ovog muzeja Ervin Dubrović i pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Dumbović Bilušić.
 
Radovi na preuređenju čitave zgrade traju intenzivno proteklih nekoliko mjeseci, koja bi za godinu dana trebala biti novi Muzej grada Rijeke. „Sama ova zgrada je po sebi već izuzetno značajna, budući da je po tumačenju struke jedna od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj, s kraja 18. stoljeća, i čini jednu važnu kariku u povijesti Rijeke, posebno industrijskoj“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Pročelnik Ivan Šarar je, govoreći o cjelokupnom kompleksu Benčić, podsjetio da je tu već otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti, te najavio vrlo skori početak radova na preuređenju Ciglene zgrade u Dječju kuću.

Slijedi ponavljanje natječaja za uređenje Gradske knjižnice u tzv. T-objektu, odnosno korak po korak stvaraju se preduvjeti da kompleks Benčić bude uređen u predviđenim rokovima, rekao je.

Na Palači Šećerane se trenutno uređuje glavno pročelje, usporedno s uređenjem unutrašnjosti zgrade. Radovi su počeli na proljeće 2018. godine, a izvodi ih slovenska tvrtka VG5. Do sad je ojačana kostrukcija, zamijenjen dio međukatne konstrukcije, obavljeni su pripremni instalacijski radovi te priprema za radove na krovu, fasadi i unutarnjem žbukanju. Uskoro počinju restauratorski zahvati na stubištu i zidnim oslicima u velikoj dvorani, sobi s vedutama, lovačkoj sobi i drugim prostorijama.. 

Ukupna površina na kojoj će djelovati budući muzej je 4272 četvorna metra. Vrijednost ugovorenih radova na Palači Šećerane je 44,5 milijuna kuna. Uređenje zgrade financira se kroz projekt „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, ukupne vrijednosti 81,4 milijuna kuna, sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj s bespovratnih 69 milijuna kuna. Ovaj projekt uključuje i obnovu i rekonstrukciju  broda „Galeb“.

Idejni projekt za novi stalni postav Muzeja Grada Rijeke izradila je dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade Europski muzej godine za svoj rad na Gradskom muzeju Vukovar, te autorica nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke. (Hina)