Preskočite na glavni sadržaj

Noć ideja 2019. – Suočavanje sa sadašnjošću

U četvrtak, 31. siječnja, s početkom u 19 sati, u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, Studijska čitaonica, održat će se 'Noć ideja'. Riječ je o događanju posvećenom javnoj raspravi koje se odvija diljem svijeta svake godine u isto vrijeme - u noći posljednjeg četvrtka u siječnju. Tema ovogodišnjeg izdanja je suočavanje sa sadašnjošću.
vrijeme: 31.01.2019. 19 h
mjesto: Osijek; Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Studijska čitaonica, Europska avenija 24
url: https://www.lanuitdesidees.com/en/
 

Ova tema obrađuje tri glavna pitanja. Suvremena događanja i lucidnost koju zahtijevaju tehnološke, društvene, ekološke, geopolitičke i druge duboke promjene koje su sada dio našeg svakodnevnog života. Predanost, njezinim novim načinima i oblicima: koje inicijative možemo poduzeti kako bismo se suočili s izazovima našeg vremena? Percepcija vremena i njegovih transformacija: u vremenu koje obilježava trenutna difuzija informacija, kako se možemo oduprijeti vladanju neposrednosti?

 

Lov na lažne vijesti

 

Na pojavu kojih izazova utječe širenje lažnih vijesti u javnom prostoru i raspravi ?

Kako novi mediji mogu promijeniti naš odnos prema činjenicama i utjecati na mišljenje ?

Na koji se način možemo suprotstaviti lažnim vijestima ?

 

Francuski institut u Hrvatskoj vas sa zadovoljstvom poziva na međunarodni okrugli stol vezano uz ova i sva ostala pitanja koja se mogu pojaviti tijekom rasprave koju će voditi:

 

-        Jacques Pezet, francuski novinar iz Berlina, suradnik rubrike CheckNews dnevnika Libération,

-        Tomislav Levak, predavač medijskih kolegija na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku ,

-        Lana Ciboci, predavačica na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment u Zagrebu i potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.   

 

NJ. E. gospodin Philippe Meunier, veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, otvorit će ovu večer rasprave.

 

Razmjene mišljenja odvijat će se na engleskom jeziku, dok će moderator istih biti Giovanni Vale, neovisni novinar iz Italije.

 

Očekujemo vas u velikom broju kako bismo zajedno podijelili, otkrili I osmislili nove ideje!