Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za umjetničke rezidencije u Danskoj i Španjolskoj

Pozivaju se umjetničke skupine, kolektivi i organizacije na sudjelovanje u programu Otočka veza koji se sastoji od edukacije i rezidencijalnog boravka u Španjolskoj ili Danskoj. 
vrijeme: 31.01.2019.
prijava: 21.02.2019
url: https://www.fund4others.org/otocka-veza/

BIRCA iz Bornholma (Danska), Centre d'Investigació Escènica Sineu s Mallorce (Španjolska) u suradnji s Fondom za druge / Dominom i S.E.A. (umjetničko-ekološka multimedijalna platforma na otoku Silbi) iz Hrvatske organiziraju rezidencijalni program razmjene hrvatskih, španjolskih i danskih umjetnika/ca na otocima u uključenim državama pod imenom Otočka veza. Nakon pilot programa provedenog 2018. mreža Otočka veza nastavlja s djelovanjem i u ovoj godini, prvo s edukacijom o kulturnom menadžmentu umjetničkih kolektiva i organizacija u travnju 2019. na Mallorci, u kojoj će sudjelovati sve uključene umjetničke skupine (po 2 iz svake države), a nakon edukacije slijede rezidencije u Španjolskoj i Danskoj.
 
Program Otočke veze 2019.
Zainteresirane umjetničke skupine (do 3 osobe) prijavljuju se za sudjelovanje u grupnoj edukaciji i za jednu od ponuđenih rezidencija, u Španjolskoj ili Danskoj.
  • Grupna edukacija se održava od 9. do 13. travnja 2019. i na njoj sudjeluju predstavnici umjetničkog vodstva organizacija (po 1 osoba iz skupine).
  • Rezidencija na Mallorci se nastavlja nakon edukacije, te umjetnička skupina koja je odabrana za Španjolsku boravi u centru C.I.N.E. od 15. 4. do 28. 4. 2019.
  • Rezidencija na Bornholmu se održava u rujnu, te umjetnička skupina koja je odabrana za danski dio projekta boravi u centru BIRCA od 1. 9. do 15. 9. 2019.


Uvjeti i logistika rezidencija:
- umjetničke forme koje poziv podržava: suvremeni ples i performans;
- do 3 osobe u okviru jedne prijave mogu sudjelovati u jednom od rezidencijalnih programa;
- boravak u Španjolskoj (Mallorca) za umjetničke voditelje (1 osoba) na grupnoj edukaciji, te potom boravak cijele skupine (do 3 osobe) ili u Španjolskoj ili u Danskoj (prijava obavezno mora sadržavati za koju se rezidenciju odnosi ili se prijavljuje na obje);
- sudjelovanje na jednodnevnom treningu u Zagrebu vezanom uz mrežu Otočku vezu u okviru Festivala Perforacije krajem lipnja, uz susret s umjetnicima iz Danske i Španjolske.
 
Prijave na rezidenciju pošaljite na mail: info@fund4others.org najkasnije do 21. 2. 2019.
Prijavom potvrđujete pristanak na uvjete rezidencije.
 
Prijava mora sadržavati:
- motivacijsko pismo za sudjelovanje u ovom programu;
- ideja ili projekt na kojem bi se radilo u okviru rezidencije te ukratko plan tog rada;
- biografije i kratki rezime umjetničkog rada (do 5 stranica s prilozima) svih osoba koje bi sudjelovale na rezidenciji u Danskoj ili Španjolskoj (do 3 osobe)
 
Opisi programa:

1. Edukacijski modul na Mallorci namijenjen je umjetničkim voditeljima. Obrađivat će se teme poput koprodukcija i suradnji u međunarodnom kontekstu, poslovanja i ugovora, planiranja turneja, PR-a i komunikacije. Radionički program voditi će predstavnici organizacija članica mreže Otočka veza, Susanne Danig, Biel Jorda i Zvonimir Dobrović, a u suradnji s Teatrom Principal Mallorca. Umjetničkim voditeljima će se za pohađanje edukacije osigurati trošak puta i smještaja, pri čemu voditelj jedne od dvaju odabranih skupina ostaje na Mallorci i tijekom održavanja rezidencije.

2. Rezidencija u Španjolskoj održava se u centru Performing Arts Research Center na Mallorci. Partnerska organizacija C.IN.E. djeluje s misijom jačanja međunarodnih suradnji, istraživačkog pristupa i umrežavanja na Balearima. Više o organizaciji C.I.N.E. na www.cinesineu.com

Razmjena uključuje dva tjedna rezidencijalnog boravka na otoku Mallorca u Španjolskoj u travnju 2019., a za odabrane umjetnike/ce osigurano je:
• prostor za probe (dimenzije 13m x 17m i visine 10.5 m) u periodu od dva tjedna
• smještaj za cijeli period rezidencije u blizini prostora za probe
• putni troškovi za do 3 osobe
• prijevoz od i do zračne luke u Španjolskoj
• 6-8 sati radionice / mentorstva s umjetničkom direkcijom centra -  Bielom Jordàom i Martom Barceló, koji također vode i novocirkusku organizaciju Res de Res i En Blanc koja posjeduje zgradu istraživačkog centra
• prilika da tijekom rezidencije prikažu svoj rad lokalnoj publici te da sudjeluju u umjetničkim razgovorima koji će biti organizirani tijekom boravka.
 
3. Rezidencija u Danskoj održava se u centru BIRCA. Partnerska organizacija BIRCA u svom fokusu ima umjetničke organizacije i kolektive koji djeluju u području plesa, performansa i crossovera, a koji žele istražiti stvaranje u kontaktu s prirodom te utjecaj mirnog otočkog okoliša na umjetnički izričaj. Više o BIRCA organizaciji na www.birca.org
 
Razmjena uključuje dva tjedna rezidencijalnog boravka na otoku Bornholmu u Danskoj u rujnu 2019., a za odabrane umjetnike/ce osigurano je:
• prostor za probe (160 kvadratnih metara s plesnim podom) u periodu od dva tjedna
• smještaj za cijeli period rezidencije (3 spavaće sobe) -  korištenje zajedničke kuhinje, dnevnog boravka i dostupan internet
• putni troškovi za do 3 osobe
• prijevoz od i do zračne luke u Danskoj
• 6-8 sati radionice / mentorstva  s redateljicom Susanne Danig, vlasnicom te umjetničkom voditeljicom BIRCA centra
• prilika da tijekom rezidencije prikažu svoj rad lokalnoj publici te da sudjeluju u umjetničkim razgovorima koji će tijekom boravka biti organizirani, s obzirom da se rezidencija održava za vrijeme festivala Borhnolms Kulturuge.
 
Tijekom lipnja održava se rezidencija za Danske i Španjolske umjetnika usmjerena na teme održivosti na otoku Silbi, koju Dominov Fond za druge realizira u suradnji sa S.E.A. Silba Environment Art (www.silba-environment-art.hr) u sklopu programa Mreže izvedbenih umjetnosti financirane od strane zaklade Kultura nova. Danski i španjolski će umjetnici nakon rezidencija doputovati u Zagreb gdje će svoj rad predstaviti i publici Festivala Perforacije.
 
Fond za druge je program udruge Domino kojim se potiče filantropija u Hrvatskoj u cilju što veće podrške umjetnosti, aktivizma i edukacija. Više o Fondu za druge te načinima podrške na www.fund4others.org.