Preskočite na glavni sadržaj

Otvorene prijave za Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2018.

Hrvatska komora arhitekata (HKA) objavila je javni poziv za prijave za Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2018. godinu.
vrijeme: 06.02.2019.
prijava: 25.02.2019

Svečana dodjela priznanja koje ta strukovna institucija dodjeljuje za istaknuti doprinos u područjima arhitekture, urbanizma i konceptualnih istraživanja bit će upriličena na "Danima arhitekata 3.0" koji se ove godine održavaju u Splitu od 4. do 6. travnja. 

Kako se ističe u priopćenju, cilj dodjele nagrada Komore arhitekata je promicanje izvrsnosti, etičnosti i društvene odgovornosti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva članova Komore te podizanje ugleda struke u široj javnosti.

"Nužno je kontinuirano nagrađivati i promicati kvalitetne arhitektonske i urbanističke projekte jer je prostor ono što ostaje iza nas budućim generacijama. Zato ćemo, sad već treću godinu za radom, dodijeliti Medalju za arhitekturu, Medalju za urbanizam i Medalju za konceptualni pothvat", ističe u priopćenju predsjednica Komore arhitekata Željka Jurković.

Medalja za arhitekturu dodijelit će se inovativnom i originalno izvedenom arhitektonskom djelu, dok je Medalja za urbanizam namijenjena izvedenim urbanističkim ostvarenjima, usvojenim prostornim i urbanističkim planovima, prostorno-planskim i urbanističkim studijama i idejnim rješenjima.

Konkurenti za Medalju za konceptualni pothvat su izvedeni ili neizvedeni projekti, prijedlozi, studije, stručne ili teorijske rasprave, izložbe ili filmovi iz područja arhitekture i urbanizma. Nagrada će se dodijeliti konceptualnom pothvatu koji predstavlja snažan, hrabar i jasan konceptualni refleks struke na izazove vremena.

Laureate će kao i do sada odabrati Ocjenjivački sud koji se sastoji od iznimno renomiranih hrvatskih arhitekata, akademika Nikole Bašića i Mladena Obada Šćitarocija, prof. Ante Kuzmanića,  prof. dr. sc. Karin Šerman i Tomislava Ćurkovića.

Rok za predaju prijedloga za nagrade je 25. veljače 2019. godine, a ocjenjivanje i dodjela nagrada provest će se sukladno Pravilniku o dodjeli godišnjih nagrada. Imena dobitnika nagrada bit će javno objavljena na svečanosti u okviru godišnje strukovne konferencije Hrvatske komore arhitekata "Dani arhitekata 3.0" u Splitu.

Prošlogodišnji dobitnici Medalje za arhitekturu su Svebor Andrijević i Luka Korlaet, autori projekta "Stambeni sklop Jordanovac" u Zagrebu. Zoran Hebar, autor projekta "Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu, s osvrtom na uređenje toka u cjelini" dobitnik je Medalje za urbanizam, dok je Dinko Peračić, autor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u nastajanju, dobitnik Medalje za konceptualni pothvat. (Hina)

https://www.arhitekti-hka.hr/