Preskočite na glavni sadržaj

Uskoro počinje 193. Samoborski fašnik

Samoborski fašnik počinje za nešto više od 2 tjedna, a da bi Samoborska Fašnička Republika zaživjela po 193. put u skladu s tradicijom, pobrinut će se, između ostalih, likovni kreativci predvođeni Ivicom Jambrošićem i Nikolom Plečkom (poznatijim kao Nik Titanik).
vrijeme: 22.02.2019.
mjesto: Samobor
url: https://www.samobor.hr/fasnik
 

Dekoraterska ekipa na svojoj tajnoj lokaciji priprema vizuale, slike, sličice, karikature i šarene ukrase za 193. Samoborski fašnik, na tragu ideja kako za vrijeme poklada nitko ne bi smio biti pošteđen kritike, a koje je u fašničke temelje ugradio Josip Kompare sredinom 19. stoljeća. Inspirirani ovogodišnjim motom 193. Samoborskog fašnika – Posel se deli na fašničkoj baušteli – u raznim radnim pozama i akcijama oslikani su brojni poznati akteri naše političke i ine svakodnevice, uz dozu zdrave šale i u prepoznatljivom samoborskom zafrkantskom duhu.


Ukrašavanje grada fašničkim dekoracijama počinje ovih dana, a jutros je 193. Samoborski fašnik dobio i svoj prvi ovogodišnji spomenik. Spomenik radu, bauštelcima, bauštelkama, na znanje i ravnanje svima koji ulaze u Samobor, orijentir da su na pravom putu - za Samoborsku Fašničku Republiku koja ih čeka od 22. veljače do 5. ožujka.


U tom razdoblju kompletni centar Samobora bit će u fašničkom ruhu, a u međuvremenu uvid u umjetnički kutak i stvaralačke procese dobivaju tek rijetki i zaslužni, kao što su ovih dana bili učenici Osnovne škole Bogumila Tonija, ali i fašnički pravosudni organi kako bi umjetnike podsjetili da u Samoborskoj Fašničkoj Republici zakonodavac propisuje kako nema mjesta (auto)cenzuri.


Najbolje to zna Ivica Jambrošić koji već 40 godina (!) daje likovni doprinos Samoborskom fašniku.


- Putem karikature  komentiramo aktualnu društvenu i političku situaciju te ukazujemo na anomalije u našem društvu. Najpoznatije fašničke karikature su one fašničkih likova koji su zaštitni znak Fašnika i zato će biti postavljene na mjestima gdje su ljudima vidljive - kaže Ivica Jambrošić te poziva sve ljubitelje Fašnika i dobre zabave, kao i sve "bauštelce", posebice one iz Irske i Njemačke, jer ih je tamo najviše, da dođu u Samobor od 22. veljače do 5. ožujka i uvjere se da u Fašničkoj Republici teku med i mlijeko.


193. Samoborski fašnik počinje u petak, 22. veljače, a u dva vikenda najluđe zabave pod maskama pripremljeni su programi za djecu i odrasle na lokacijama u centru Samobora, uz koncerte Mladena Grdovića, TBF-a, Nene Belana i Fiumensa, Songkillersa, Klape Intrade, Gazdi, Slavonskih lola i gostiju iznenađenja, bogate nagrade za najoriginalnije maske, popratnu ponudu samoborskih ugostitelja, sportske-fašničke aktivnosti i još mnogo toga za sve koji znaju da “bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik”, ove godine od 22. veljače do 5. ožujka.