Preskočite na glavni sadržaj

Eksperimentalni ep Stana Brakhagea na Kratkom utorku

Na Kratkom utorku, 19. veljače, u 21 sat, u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu, posjetitelji će imati jedinstvenu priliku pogledati kultni eksperimentalni ep u pet dijelova 'Dog Star Man' umjetnika američkog avangardnog filma Stana Brakhagea, snimljen između 1961. i 1964. Film se prikazuje sa 16mm filmske kopije, a uvodnu riječ će održati filmologinja Petra Belc.
vrijeme: 19.02.2019. 21 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://hfs.hr/
'Dog Star Man', sniman u razdoblju od četiri godine - od 1961. do 1964., i nazivan 'kozmološkim epom' i 'mitom o kreaciji', jedan je od ključnih filmova američke avangarde i autorov magnum opus. Sastoji se od preludija i četiri dijela, a radi se o lirskoj meditaciji o čovjeku koji se bori protiv snage prirode. Film prati penjanje muškarca (sam Brakhage) i njegovog psa na snijegom prekrivenu planinu, koje traje jedan dan u kojem se izmijene sva godišnja doba. Dok se penje čovjek svjedoči mnogim mističnim vizijama, u kojima se ponavljaju slike žene, djeteta, prirode i svemira.
 
Stan Brakhage (1933.-2003.) jedan je od najvećih američki eksperimentalni filmaša svih vremena i uz Jonasa Mekasa, Kennetha Angera i Mayu Deren, jedan od stupova američke post-ratne filmske avangarde. Ovaj samozatajni hipohondar koji je većinu života proveo sa svojom prvom suprugom i petoro djece u kolibi usred šume u Coloradu, u 50 godina djelovanja snimio je skoro 400, većinom kratkometražnih, filmova s kojima je radikalno promijenio filmsku gramatiku.   
 
Snimao je gotovo isključivo s 8 i 16mm kamerom, a jedan je od prvih autora koji je redovito koristio eksperimentalne tehnike kao što su ručno bojanje filma, grebanje po filmskoj vrpci, kolažiranje i upotreba višestrukih ekspozicija, s kojima je stvorio vlastiti filmski jezik.
 
Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Filmovi se puštaju sa 16mm filmskih kopija i bez dijaloga su. Detalje o ulaznici za projekcije pronađite na ovoj poveznici.
 
Raspored programa (74 min): 

Prelude: Dog Star Man, 1961., 25 min
Dog Star Man: Part I, 1962., 30 min
Dog Star Man: Part II, 1963., 5 min 30 s
Dog Star Man: Part III, 1964., 7 min 30 s
Dog Star Man: Part IV, 1964., 6 min
 
Izvor: HAVC