Preskočite na glavni sadržaj

Josip Joe Meixner: Glazba kao lijek

U petak, 1. ožujka, u 18,30 sati, u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, održat će se predstavljanje knjige 'Glazba kao lijek' i predavanje o utjecaju glazbe na ljudski organizam renomiranog pijanista Josipa Meixnera.
vrijeme: 01.03.2019. 18,30 h
mjesto: Zagreb; Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6, Čitaonica, 1. kat
url: http://www.kgz.hr/
Pijanist Joe Meixner svoj život je posvetio glazbi. Kada je prije nekoliko godina bio prisiljen boriti se sa zdravstvenim problemima, između ostalog s povišenim krvnim tlakom, počeo je ispitivati učinak određenih vrsta glazbe na svoje zdravstveno stanje, te je tako otkrio njihovo ljekovito djelovanje.
 
Nakon tog saznanja, Meixner se između ostalog posvetio „piano medicine®“, blagotvorno nježnoj, osjećajnoj klavirskoj glazbi s trenutnim, primjetnim učinkom na slušatelja.
 
Već je dugo poznato da glazba može djelovati ljekovito na organizam.
 
Međutim, dokazivanje tih učinaka bilo je moguće tek modernijim metodama snimanja, kao što su računalna tomografija, pregled magnetskom rezonancijom ili analizom srčanog varijabiliteta (HRV - Heart rate variability).
 
Tako je danas poznato i dokazano da – glazbom izazvani – pozitivni osjećaji, kao što su veselje ili opuštenost, jačaju naš imunitet, dok će negativni osjećaji izazvati slabljenje imuniteta.
 
Uz jačanje imuniteta, glazba može spustiti visoki krvni tlak, ublažavati bolove, poboljšati kvalitetu sna, opustiti mišiće i disanje ili reducirati frekvenciju otkucaja srca. Ljekoviti zvukovi čak i djeluju tijekom dubokog sna. Aktivnosti lijeve polutke mozga su u našem društvu često vrlo dominantne.
 
Glazba i ritam mogu smiriti te aktivnosti te stimulirati dublje regije mozga. Glazba se također primjenjuje terapijski na području anesteziologije, prilikom liječenja strahova i bolova, pri porodu ili u terapiji nakon moždanog udara.

Učinak glazbe na naše fizičko i psihičko zdravlje već je dugo neupitan. Međutim, njezino ljekovito djelovanje prerijetko se koristi...