Preskočite na glavni sadržaj

Edukativne radionice u sklopu projekta 'Svi smo mi kultura'

Projektom 'Svi smo mi kultura' počinje provedba edukativnih radionica vezanih uz temu participativno budžetiranje u sklopu projektnog elementa 1: Jačanje kapaciteta ciljanih skupina te razvoj suradnje i umrežavanje u području sudioničkog upravljanja u kulturi.
vrijeme: 07.03.2019.
mjesto: Varaždin
url: http://udruga-vuk.hr/

Opći cilj projekta je razvoj dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora, a specifični ciljevi su unapređenje postojećih i uspostava novih modela sudioničkog upravljanja u kulturi te jačanje kapaciteta dionika (zaposlenika javnog sektora i organizacija civilnog društva).  

Participativni pristupi pružaju nov način pristupa osmišljavaju javnih usluga te također imaju i opsežniji povoljan učinak u vidu stvaranja društvenog kapitala putem stimulacije građanskog angažmana. Pojedinci uključeni u jednu participativnu aktivnost često postaju aktivniji, što povećava razinu političkog i dobrovoljnog angažmana u zajednici te također imaju korist i od izgradnje zajednice, što su obično posljedice takvih pristupa.

„Participativno budžetiranje je proces koji izravno uključuje građane i građanke u donošenje odluka o prioritetima i planovima potrošnje proračuna uz uvjet da su o tome prethodno raspravljali i predlagali te glasali o prioritetima javne potrošnje.” Na temelju primjera dobre prakse i modela participativnog budžetiranja želimo umrežavati i povezivati organizacije civilnog društva, lokalnu samoupravu i javne ustanove u kulturi u proces participativne demokracije.

Cilj projekta Svi smo mi kultura je sudioničko/ participativno upravljanje gdje se kroz primjere dobre prakse želi stvoriti model budućeg rada organizacija civilnog društva, javnih ustanova i lokalne samouprave kako bi zajednički, prema analizi potreba, kreirali buduće programe i projekte.

Prema jednom takvom provedenom modelu, Projekt „Pazi(n), proračun!” koji se provodio u Pazinu tijekom 2014. godine s ciljem da se u proces donošenja gradskog proračuna za 2015. godinu aktivnije uključe građani/ke i javnost Pazina educirat će nas Suzana Jašić te ćemo uz njezino vodstvo izraditi SWOT analizu situacije u Varaždinu i pripremiti vlastiti model participativnog budžetiranja.

Edukacija će se održati u četvrtak i petak, 07. i 08. ožujka 2019.

Projekt Svi smo mi kultura sufinancirala je Europska unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” 

Opširnije
 (.pdf)